Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na svete je ďalšia vakcína proti koronavírusu: Výsledky testov však môžu vyvolávať pochybnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AFP - Tobias Schwarz)

LONDÝN - Vakcína proti covidu-19 vyvinutá Oxfordskou univerzitou a vyrábaná britsko-švédskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca môže mať až zhruba 90-percentnú účinnosť, a to bez akýchkoľvek vážnych vedľajších účinkov. Oznámila to dnes podľa agentúry Reuters firma na základe predbežných výsledkov testovania v Británii a Brazílii. Britský minister zdravotníctva Matt Hancock výsledky označil za "fantastické správy". Firma predpokladá, že čoskoro bude možné vyrábať stovky miliónov dávok novej vakcíny.

Očkovacia látka je pri predchádzaní nákazy covidom-19 podľa firmy účinná na 90 percent, ak je človeku podaná polovica dávky a za mesiac je mu potom aplikovaná plná dávka.

Iný dávkovací režim preukázal účinnosť 62 percent. Pri ňom boli aplikované dve plné dávky v rozmedzí najmenej jedného mesiaca. Kombinovaná analýza z oboch dávkovacích režimov vyústila v priemernú účinnosť na úrovni 70 percent. Všetky výsledky sú štatisticky významné, píše Reuters.

Ako je to s vedľajšími účinkami?

AstraZeneca uisťuje, že podávanie vakcíny nesprevádzali žiadne vážne vedľajšie efekty a ľudia, ktorí sa testov zúčastnili, ju dobre znášali v oboch dávkovacích režimoch. "Účinnosť vakcíny a jej bezpečnosť potvrdzujú, že bude vysoko účinná proti covidu-19 a bude mať okamžitý vplyv na tento núdzový stav verejného zdravia," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ firmy AstraZeneca Pascal Soriot.

Predbežné výsledky britského výrobcu liekov sú ďalším prelomovým oznámením v boji s pandémiou, ktorá si už vyžiadala takmer 1,4 milióna životov a negatívne zasiahla globálnu ekonomiku, upozornila agentúra.

Minister hovorí o fantastických správach

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock údaje o oxfordskej vakcíne označil za "fantastické správy". "Čísla ukazujú, že vakcína môže byť pri správnom dávkovaní účinná až na 90 percent," potvrdil Hancock televízii Sky News s tým, že vláda objednala 100 miliónov dávok.

"Dúfame, že budeme môcť začať s očkovaním budúci mesiac," povedal Hancock BBC. Vo veľkom by sa potom malo očkovať v prvých troch mesiacoch budúceho roka. "A dúfame, že niekedy po Veľkej noci sa veci začnú vracať k normálu," predpovedal minister.

Pam Chengová z vedenia firmy dnes povedala, že AstraZeneca bude mať do konca tohto roka pre celý svet dosť novej vakcíny na 200 miliónov dávok a do konca prvého štvrťroku budúceho roka bude mať dostatok aktívnej látky na 700 miliónov dávok.

Konkrétne v Británii bude podľa nej ešte tento rok k dispozícii dostatočné množstvo vakcíny na 20 miliónov dávok a do konca prvého kvartálu budúceho roka bude dosť látky na 70 miliónov dávok. Zdôraznila tiež, že firma bude udržiavať zásoby látky, zatiaľ čo bude čakať na jej schválenie jednotlivými liekovými regulátormi vo svete.

Chengová očakáva, že konečných vakcinačných dávok sa v skutočnosti do konca roka vyrobí štyri milióny a do konca prvého štvrťroku budúceho roka 40 miliónov. Čísla, o ktorých hovorila, sa pritom týkajú len dávok, ktoré vyrobí priamo AstraZeneca, a nie jej partnerské spoločnosti.

Stovky miliónov dávok

Soriot poznamenal, že spoločne s partnermi bude AstraZeneca schopná veľmi skoro vyrábať stovky miliónov dávok, podľa Chengovej to budú dokopy až tri miliardy. Firma podľa nej ide aj s viac ako 20 dodávateľskými partnermi.

Šéf výskumu a vývoja firmy AstraZeneca Mene Pangalos povedal, že žiadosti o schválenie vakcíny boli podané v Británii a pri Európskej liekovej agentúre (EMA) a tento týždeň začnú rokovania aj s americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

V posledných týždňoch zverejnili sľubné výsledky ohľadom účinnosti svojich vakcín tiež dve americké farmaceutické firmy. V polovici novembra oznámila firma Moderna, že jej experimentálna vakcína zatiaľ dosahuje účinnosť 94,6 percenta. Týždeň predtým oznámila firma Pfizer, že jej vakcína vyvinutá v spolupráci s nemeckou spoločnosťou BioNTech má až 95-percentný účinnosť.

Viac o téme: TestovanieúčinnosťOčkovanieVakcínaKoronavírusCovid-19AstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu