Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Izrael varoval svojich občanov pred cestou do Spojených arabských emirátov a Bahrajnu

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: TASR/Menahem Kahana/Pool Photo via AP)

TEL AVIV - Izrael vo štvrtok vyzval svojich občanov, aby z dôvodu hrozby iránskeho útoku necestovali do Spojených arabských emirátov (SAE) a Bahrajnu. Informovala o tom agentúra AP.

Izraelská vláda vydala varovanie po tom, ako sa Irán zaviazal pomstiť atentát popredného iránskeho jadrového vedca Mohsena Fachrízádeho-Mahábádího. Teherán totiž zo zosnovania atentátu, ku ktorému došlo v piatok 27. novembra, viní práve Izrael. Ten sa k útoku doposiaľ nevyjadril. SAE podpísali s Izraelom v septembri prelomovú dohodu o normalizácii diplomatických vzťahov, ktorú sprostredkovali Spojené štáty. Išlo o prvú takúto dohodu uzavretú v nedávnom období niektorou z arabských krajín Perzského zálivu. Po SAE sa rozhodli oficiálne vzťahy so židovským štátom nadviazať aj Bahrajn a Sudán.

Už dávnejšie k takýmto dohodám pristúpili Egypt (v roku 1979) a Jordánsko (v roku 1994). Do SAE a Bahrajnu plánujú vycestovať tento mesiac tisíce izraelských turistov za oslavami židovského sviatku chanuka, píše AP. Izrael a SAE už podpísali dohody o bezvízovom styku, ktoré ešte nenadobudli účinnosť, ako aj dohody o ochrane investícií, vede a technológiách. Dubajská nízkonákladová letecká spoločnosť flydubai spustila vo štvrtok priame lety do izraelského hlavného mesta Tel Aviv.

Denník New York Times s odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov amerických tajných služieb napísal, že za útokom na Fachrizádeha je Izrael. Ďalšie podrobnosti však neuviedol. Vedec Fachrizádeh, expert na vývoj rakiet, je považovaný za architekta iránskeho jadrového programu. Západné a izraelské tajné služby tvrdili, že viedol utajovaný program vývoja jadrových zbraní zastavený v roku 2003. V roku 2018 jeho meno spomenul aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu, keď obvinil Irán z pokračovania vývoja jadrových zbraní. "Zapamätajte si toto meno, Fachrizádeh," povedal vtedy Netanjahu.

Viac o téme: CestaVarovanieBahrajnIzraelSpojené arabské emiráty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu