Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Napätie medzi USA a Ruskom: Spojené štáty oficiálne odstúpili od Zmluvy o otvorenom nebi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty v nedeľu oficiálne ukončili spoluprácu v rámci Zmluvy o otvorenom nebi, pol roka po tom, ako oznámili, že odstúpia od tohto dokumentu. Zmluva umožňuje signatárskym krajinám vykonávať neozbrojené prieskumné lety nad celým územím jej členských štátov, čím sa má medzi nimi budovať vzájomná dôvera.

Zmluva bola podpísaná krátko po skončení studenej vojny v roku 1992 v Helsinkách a jej členmi je vyše 30 krajín. Účinnosť nadobudla v roku 2002 a je vnímaná ako dôležitý nástroj medzinárodnej kontroly zbrojenia. "Dnes, v súlade s predchádzajúcim oznámením, odstúpenie USA od Zmluvy o otvorenom nebi nadobúda platnosť. Amerika je vďaka tomu bezpečnejšia, pretože Rusko si naďalej neplní svoje povinnosti," uviedol americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Spojené štáty vyhlásili, že Rusko uvalilo na zmluvu obmedzenia, najmä čo sa týka Kaliningradskej oblasti, ktorá je ruskou exklávou ležiacou medzi Poľskom a Litvou, a v oblasti pozdĺž rusko-gruzínskych hraníc. Spojené štáty obviňujú Rusko aj z toho, že neumožňuje letecké monitorovanie svojich vojenských cvičení, ktoré sa v súlade so Zmluvou o otvorenom nebi bežne vykonáva.

Minister zahraničných vecí USA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Adnan Abidi/Pool via AP)

Moskva preukázala väčší záujem o letecký dohľad nad európskymi štátmi ako nad USA, čo znamená, že vystúpenie USA nerobí zmluvu okamžite bezcennou, analyzuje DPA. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov začiatkom novembra požadoval od zostávajúcich členov NATO písomné ubezpečenie, že všetky údaje, ktoré odteraz nadobudnú, nebudú zdieľané s Washingtonom. Uviedol tiež, že americké základne v Európe nebudú vyňaté z ruských misií vzdušného prieskumu.

Podľa poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Roberta O'Briena je Zmluva o otvorenom nebi jednou zo "zastaraných zmlúv a dohôd", z ktorých majú prospech "protivníci USA na úkor našej národnej bezpečnosti", dopĺňa tlačová agentúra TASS.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovic)

Americký prezident Donald Trump 21. mája vyhlásil, že Washington odstúpi od tohto dokumentu umožňujúceho inšpekčné lety za účelom monitorovania vojenských aktivít. Ako dôvod tohto rozhodnutia uviedol údajné porušovanie zmluvy zo strany Ruska, čo však Moskva odmieta. Trumpov demokratický súper Joe Biden počas predvolebnej kampane tento krok kritizoval ako neprezieravý a podľa neho iba prispeje k zvýšeniu napätia medzi západom a Ruskom. Biden tiež tvrdí, že sa tak zvýši riziko omylu a konfliktov.

Viac o téme: ZmluvaOdstúpenieRuskoSpojené štátyZmluva o otvorenom nebi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu