Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Správy o vojnových zločinoch v Afganistane sú znepokojujúce, priznal austrálsky premiér

Austrálsky premiér Scott Morrison
Austrálsky premiér Scott Morrison (Zdroj: SITA/AP/Peter Parks)

MELBOURNE - Austrálsky premiér Scott Morrison v sobotu označil ako "znepokojujúce" závery z vyšetrovacej správy zverejnenej vo štvrtok, podľa ktorej austrálske špeciálne jednotky počas vojenského konfliktu v Afganistane nezákonne zabili najmenej 39 civilistov a väzňov. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Dôležité je však to, že Austrália sa s tým vyrovná. Budeme sa tým zaoberať podľa našich zákonov a súdneho systému," povedal Morrison. Austrálska verejnosť, ktorá si zvyčajne s horlivosťou ctí svoje vojenské dejiny, reagovala na uvedené zistenia s hanbou a hnevom, píše agentúra Reuters.

Vyšetrovanie 55 incidentov týkajúcich sa údajného porušenia zákonov o ozbrojenom konflikte v rokoch 2005-2016 viedol sudca Paul Brereton. Podľa jeho slov existujú "dôveryhodné informácie na preukázanie 23 prípadov údajného nezákonného zabitia 39 osôb 25 príslušníkmi austrálskych špeciálnych síl, predovšetkým zo špeciálneho leteckého pluku". Tím sudcu Breretona vypočul v tejto súvislosti 423 svedkov a preveril 20.000 dokumentov a 25.000 obrazových materiálov.

Podľa šéfa Austrálskych obranných síl (ADF) Angusa Campbella boli medzi obeťami väzni, farmári a iní civilisti. K niektorým z incidentov došlo v rokoch 2009-2010, no väčšina z nich sa stala v rokoch 2012-2013.

Vyšetrovanie sa začalo v roku 2016 v reakcii na informácie o "veľmi závažných priestupkoch" spáchaných v Afganistane príslušníkmi elitných austrálskych jednotiek. Tie boli v Afganistane rozmiestnené po útokoch na Spojené štáty z 11. septembra 2001 a popri Spojených štátoch a ďalších spojeneckých síl bojovali proti Talibanu, al-Káide a ďalším islamistickým skupinám. Z tejto misie sa stiahli v roku 2014 spolu s ostatnými jednotkami NATO.

Viac o téme: PremiérAustráliaMelbourneVojnoví zločinciScott Morrison
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu