Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Vláda odporučila Američanom necestovať na oslavy Dňa vďakyvzdania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vo štvrtok vyzvalo občanov USA, aby počas obdobia Dňa vďakyvzdania, ktorý tento rok pripadol na 26. novembra, nikam necestovali. Urobilo tak v situácii značného denného nárastu prípadov infekcie novým koronavírusom, uviedla agentúra AFP.

"CDC odporúča necestovať v období (sviatku) vďakyvzdania," povedal Henry Walke, lekár zodpovedný v rámci CDC za priebežné riadenie reakcie na pandémiu. "Nejde o príkaz. Je to dôrazné odporúčanie," dodal.

Walke ďalej uviedol, že CDC je "znepokojené" nárastom prípadov nákazy, ku ktorému došlo v ostatnom čase. Za posledných 14 dní sa totiž v USA o viac ako 75 percent zvýšil denný prírastok nových prípadov nákazy a o zhruba 50 percent stúpol aj počet hospitalizovaných a úmrtí.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

AFP pripomína, že Deň vďakyvzdania patrí v súvislosti s cestovaním k najrušnejším americkým sviatkom. Oslavuje sa štvrtý novembrový štvrtok. Mnohí Američania si tak berú aj v piatok pracovné voľno a zo sviatku si spravia predĺžený víkend, v rámci ktorého často cestujú za rodinou do iného federálneho štátu.

Walke upozornil, že počet prípadov nákazy sa výrazne zvýšil po takýchto víkendových oslavách spojených so sviatkami - v máji v čase Dňa obetí vojny (Memorial Day) a v septembri v období Sviatku práce (Labor Day).

Deň vďakyvzdania je spomienkou Američanov na udalosti z roku 1621, keď osadníci a miestni Indiáni v americkom Plymouthe vzdali vďaku za úrodu a prežitie. Tento sviatok sa ujal a slávil sa v rôznych termínoch, kým prezident George Washington v roku 1789 vyhlásil národný Deň vďakyvzdania. Jeho návrh vyvolal zmiešané reakcie, nie všade ho prijali. Až Abraham Lincoln v roku 1863 inicioval tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na celoštátnej úrovni pravidelne v novembri. Deň vďakyvzdania je sviatkom, počas ktorého sa - podľa možností - stretáva celá rodina, pričom v tradičnom menu nesmie chýbať pečená morka, brusnicová omáčka a zemiakové pyré.

Viac o téme: OdporúčanieCestovanie USAKoronavírusVždakyvzdanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu