Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Posledná cesta českej vojačky: Odkazy do neba, ktoré trhajú srdce! Dojatá rodina, bolesť sa nedá opísať

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Facebook/Armáda ČR)

BRATISLAVA/PRAHA - Česko prišlo 12. novembra o prvú krajanku, ktorá zahynula na zahraničnej misii. Michaela Tichá mala len 27 rokov a jej tragická smrť zasiahla mnohých. Svedčia o tom početné odkazy na sociálnej sieti, z ktorých doslova trhá srdce. Vyjadrila sa aj smútiaca rodina.

Michaele sa stal osudným pád vrtuľníka na Sinajskom polostrove. Na palube okrem nej zahynulo ďalších sedem ľudí. Prežil len Američan, ktorý je vo vážnom stave. 

Česko v slzách! Zo zahraničnej misie sa nevráti vojačka Michaela (†27): Dojemné odkazy, reagoval aj Biden

Pozostatky českej vojačky transportoval do jej rodnej krajiny armádny špeciál. Zábery sú dojemné. Každý by si želal, aby sa vrátila živá a všetko bolo inak. 

Rotmistryně Michaela Tichá tragicky zemřela na zahraniční misi. Děkujeme za službu, nezapomeneme!

Uverejnil používateľ 24.základna dopravního letectva Praha-Kbely Streda 18. novembra 2020

O deň neskôr, 14. novembra, umiestnili vojaci na námestí Míru v Prahe kríž za Michaelu. Postupne pri ňom pribúdajú sviečky a kvetiny. 

Křížový háj na náměstí Míru a kříž za Michaelu Tichou je stále hojně navštěvovaný. Přichází obyvatelé Prahy i vojáci....

Uverejnil používateľ Rota AZ AČR Středočeský kraj Pondelok 16. novembra 2020

Odkazy však nechýbajú ani na sociálnej sieti. Vznikla aj skupina, v ktorej ľudia spomínajú na milovanú Míšu. Vyznania skutočne lámu srdce. "Ona bola slniečko v každej situácii. Neskutočne ma motivovala. Plná pozitívnej energie, ktorú s láskou vedela rozdávať. Stále tomu nemôžem uveriť, že zrovna ona. Prečo?" napísala Lucia.

"Keď som odišla od rodiny do pre mňa obrovského neznáma, nevedela som, čo ma v Prahe čaká. A čakali ma tu nezabudnuteľné chvíle s tebou. S človekom, ktorý bol pre mňa rodinou, stál po mojom boku v dobrom aj v zlom. Tvoj nákazlivý úsmev od ucha k uchu, úprimnosť, láskavosť, obetavosť, hravosť, bláznivosť, hriešnosť, nedochvíľnosť - celá ty - si tvorila bytosť. Bytosť, ktorú by som označila za dokonalú." vyznala sa Gabriela.

Posledná cesta českej vojačky:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reprofoto:Facebook)

"Bolo mi veľkou cťou stretnúť tak neskutočne veselého a milého človeka, akým bola Míša. A verím, že všetka ta pozitívna energia, ktorú okolo seba dokázala rozdávať úplne všade a za každej situácie, nikdy nevyprchá a bude všetkých stmeľovať aj naďalej," vyjadril sa Jiří.

Sestra zosnulej vojačky priznala, že dojemné odkazy a spomienky na Michaelu rodinu potešili. Zároveň im pri ich čítaní vyhŕkli slzy. "Vaše spoločné zážitky nás rozplakali, ale pomáhajú nám pomaly sa vyrovnávať so smutnou skutočnosťou. Prekvapilo nás, koľko mala Míša priateľov a čo pre vás všetkých znamenala," popísala. Dodala, že bolesť z odchodu Michaely a pocit prázdnej náruče sa nedá vôbec opísať.

Dne 12.listopadu 2020 nás navždy opustila naše dlouholetá členka Míša Tichá, která působila v rámci organizace MFO...

Uverejnil používateľ Mladí hasiči Braník Nedeľa 15. novembra 2020

Posledná rozlúčka s Michaelou Tichou sa uskutočnila dnes, teda v  piatok o 14. hodine. 

Posledná cesta českej vojačky:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/B.T.)

Začalo vyšetrovanie

Príčinou havárie počas rutinnej misie neďaleko egyptského mesta Šarm aš-Šajch má byť technická chyba. Uviedla to česká armáda s odvolaním sa na agentúru AFP. 

Predstaviteľ MFO Brad Lynch pre AFP potvrdil, že havarovaný vrtuľník patril mierovej misii a že vo veci nešťastia sa už začalo vyšetrovanie. Misia MFO vznikla v dôsledku mierovej zmluvy medzi Egyptom a Izraelom z roku 1979 a pôsobí na Sinajskom polostrove, ktorý leží medzi Izraelom, pásmom Gazy a Suezským prieplavom.

Viac o téme: PohrebSmrťVojačkaČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu