Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump sa opäť zaťal: Jeho tím neinformuje Bidena o distribučnom pláne vakcíny proti COVID-19

Donald Trump a Joe Biden
Donald Trump a Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky, Julio Cortez)

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa v súčasnosti neplánuje informovať členov prípravného tímu novozvoleného prezidenta Joea Bidena o pláne na distribúciu vakcíny proti koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na viacero senátorov za Demokratickú stranu.

Trumpov tím na distribúciu vakcíny vo štvrtok "potvrdil, že nikoho z tímu novozvoleného prezidenta Bidena neoboznámili (s distribučným plánom) a ani tak neplánujú urobiť," napísal na Twitteri demokratický senátor Chris Murphy za štát Connecticut. Zároveň označil toto rozhodnutie za "potenciálne katastrofické". Príspevkom na sociálnej sieti Murphy reagoval na konferenčný hovor vedenia Trumpovho distribučného tímu so senátormi, ktorý prebehol vo štvrtok ráno tamojšieho času.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Biden a novozvolená viceprezidentka Kamala Harrisová sa tiež vo štvrtok stretli s demokratickými aj republikánskymi guvernérmi, aby spoločne prediskutovali súčasnú pandemickú situáciu. Biden sa nasledovne na tlačovej konferencii vyjadril, že pre nedostatočnú koordináciu plánov na distribúciu očkovacej látky proti koronavírusu zo strany Trumpovho tímu môže počet obetí do februára vzrásť až na 400.000. Od začiatku vypuknutia pandémie zaznamenali USA takmer 250.000 úmrtí.

Zástupca tlačového tajomníka Bieleho domu Brian Morgenstern na otázku o nedostatočnej spolupráci zo strany Trumpovho tímu nereagoval. Povedal však, že distribučné plány Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a guvernérov jednotlivých štátov sú voľne dostupné, približuje Reuters. Biden, ktorý sa prezidentského úradu ujme po inaugurácii 20. januára 2021, už v pondelok dosluhujúceho šéfa Bieleho domu Trumpa vyzval, aby s ním koordinoval opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Viac o téme: PrezidentVakcínaPandémiaDonald TrumpWashingtonKoronavírusSpojené štátyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu