Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tisíce roľníkov v Indii opäť protestovali proti zvýhodňovaniu korporácií

Protest v Indii Zobraziť galériu (4)
Protest v Indii (Zdroj: SITA/AP Photo/Altaf Qadri)

NAÍ DILLÍ - Tisíce indických roľníkov v sobotu pokračovali v protestoch v hlavnom meste Naí Dillí a v jeho okolí. Demonštrovali proti sérii zákonov, ktoré podľa nich obmedzia ich príjmy a zvýhodnia veľké korporácie, informovala agentúra DPA.

Protestujúcim roľníkom a farmárom úrady povolili vstup do Naí Dillí v piatok. Stalo sa tak po dni násilných zrážok, keď sa polícia snažila zastaviť demonštrantov slzotvorným plynom vodnými delami a obuškami. Skupina protestujúcich na predmestí Naí Dillí v sobotu spálila figurínu indického premiéra Nárendru Módího, pričom požadovali jeho demisiu, píše agentúra AP. Indický minister poľnohospodárstva Nárendra Tomar farmárov vyzval na ukončenie protestu a zároveň ich pozval na rokovania, ktoré by sa mali uskutočniť 3. decembra. Roľníci sú však rozhodnutí v protestoch pokračovať, až pokým nebudú zrušené sporné zákony, ktoré indický parlament schválil v septembri tohto roku.  

Protest v Indii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Altaf Qadri)

Vládnuca Indická ľudová strana (BJP) tvrdí, že nové zákony uľahčia drobným roľníkom predaj produktov veľkým spoločnostiam. Vláda naopak tvrdí, že legislatívne zmeny zlepšia ceny poľnohospodárskych komodít a uľahčia ich predaj bez potreby tradičných sprostredkovateľov, ktorí majú na indickom trhu dominantné postavenie.

Protest v Indii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Altaf Qadri)

Kritici naproti tomu argumentujú, že zmeny v zákone spôsobia, že budú nezriedka chudobní indickí roľníci v novom systéme viac vystavení potenciálne ničivým účinkom trhových síl. Už v posledných rokoch sa medzi nimi zvýšil počet samovrážd motivovaných ekonomickými ťažkosťami a obavami. Poľnohospodárstvo tvorí približne 15 percent indickej ekonomiky a stále je hlavným zdrojom živobytia pre približne 58 percent obyvateľstva Indie, ktorá je druhou najľudnatejšou krajinou na svete.

Protest v Indii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Altaf Qadri)

Viac o téme: ProtestRoľníciIndiaNaí Dillí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu