Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tvrdá rana pre zdevastovanú oblasť: Do Strednej Ameriky mieri nebezpečný hurikán

Do Strednej Ameriky mieri hurikán 4. kategórie
Do Strednej Ameriky mieri hurikán 4. kategórie (Zdroj: SITA/AP/NOAA )

MANAGUA - Hurikán Iota by mal v pondelok v oblasti Strednej Ameriky zosilnieť na extrémne nebezpečný hurikán 4. kategórie, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na Národné centrum pre hurikány so sídlom v Miami. Iota prichádza dva týždne po tom, čo túto oblasť zasiahol hurikán Eta, ktorý si vyžiadal viac ako 200 obetí.

Iota v nedeľu zosilnel na hurikán 2. kategórie a prešiel západnou časťou Karibiku smerom k hranici medzi Nikaraguou a Hondurasom. Vietor dosahoval v nárazoch takmer 155 kilometrov za hodinu. "Počas najbližších 24 hodín očakávame, že hurikán Iota v oblasti Strednej Ameriky prudko zosilnie na extrémne nebezpečný hurikán 4. kategórie," dodalo centrum.

Honduras, Guatemala a Nikaragua v piatok ohlásili evakuácie, pričom sa oblasť ešte stále spamätáva z ničivých škôd, ktoré napáchala Eta. Podľa predbežných predpokladov by malo byť v ohrození približne 80.000 rodín, tvrdí nikaragujský šéf úradu pre reakciu na katastrofy Guillermo Gonzáles.

Počas tohtoročnej hurikánovej sezóny bolo v Karibskej oblasti, Strednej Amerike a na juhovýchode USA zaznamenaných rekordných 30 pomenovaných tropických búrok. Eta, hurikán 4. kategórie, ktorý zasiahol pobrežie Nikaraguy, bol jednou z najsilnejších novembrových búrok, aké kedy v tejto oblasti zaznamenali. Vedci sa domnievajú, že hurikány sú po dorazení na pevninu silnejšie z dôvodu klimatických zmien, ktoré spôsobujú otepľovanie morí.

Viac o téme: HurikánStredná AmerikaEtaIota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu