Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Japonsko vstupuje do tretej vlny nákazy, nevyhne sa jej ani Česko: Hrozivá predpoveď odborníka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO – Po jarnej a letnej vlne nového koronavírusu dorazila zrejme do Japonska tretia vlna nákazy covidom-19. Epidemiologická situácia sa zhoršuje najmä na severe krajiny. Odborníci tiež upozorňujú, že tretia vlna je na spadnutie aj v Spojených štátoch. Český evolučný biológ avizuje, že sa jej nevyhne ani Česko a bude horšia ako predošlé vlny.

„Pri pohľade na situáciu v Hokkaidó, Tokiu a inde môžeme povedať, že epidémia v Japonsku vstúpila do tretej vlny,“ povedal pre japonskú tlačovú agentúru Jiji Press profesor z Tokijskej lekárskej univerzity Atsuo Hamada.

Odporúčame: Viacero vakcín proti KORONAVÍRUSU je v poslednej fáze klinického skúšania: Prinášajú nádejné výsledky

V podobnom duchu sa vyjadril aj prezident Japonskej lekárskej asociácie Toshio Nakagawa, ktorý poukázal na stredajší prírastok nových prípadov v Tokiu. Len v metropole pribudlo 317 infikovaných, čo je najviac od augusta. Vysoký prírastok zaznamenali aj v Hokkaidó či v meste Osaka.

Japonsko vstupuje do tretej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci síce očakávali, že sa epidemiologická situácia na severe Japonska zhorší, no nie tak rýchlo. „Hokkaidó čelí vážnemu problému, pretože teploty klesajú, čo znamená, že ľudia majú zatvorené okná, aby udržali teplo. A vieme, že vírus sa šíri ľahšie v uzavretom priestore,“ skonštatovala odborníčka na infekčné choroby Yoko Tsukamoto. „Je to ale rýchlejšie, než sme čakali,“ dodala Tsukamoto na margo nepriaznivého vývoja pandémie.

Tretia vlna covidu-19 je na spadnutie aj v USA. V Spojených štátoch zaevidovali nový rekord - viac než 140.000 infikovaných za jeden deň.

Tretia vlna bude v Česku ešte dramatickejšia než tá predošlá, prorokuje odborník

Český evolučný biológ Jaroslav Flegr pre TN.cz uviedol, že aj Česko by sa malo pripraviť na tretiu vlnu koronavírusu. „Čaká nás zaručene. Nie je otázkou či, ale kedy,“ povedal odborník. „Hokkaidó leží na severe krajiny, kde je teraz chladnejšie a začína tam chrípková sezóna. U nás to bude tiež, ale s oneskorením,“ dodal. Flegr sa domnieva, že tretia vlna bude ešte dramatickejšia v porovnaní s tou predošlou.

Viac o téme: NákazaCovid-19KoronavírusTretia vlna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu