Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Voľby v USA: Rusko stále čaká s gratuláciou až na oficiálne volebné výsledky

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko stále nevidí dôvod na to, aby blahoželalo novozvolenému prezidentovi USA ešte pred oficiálnym oznámením výsledkov volieb. Uviedol to vo štvrtok v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Na brífingu Lavrov súčasne vyjadril počudovanie nad tým, že sa zasielaniu gratulácií k víťazstvu vo voľbách "venuje toľko pozornosti". Upozornil, že všetky gratulácie, o ktorých sa doteraz informovalo, vychádzali z výpočtov televízií CNN, ABC, či iných popredných amerických médií a sociálnych sietí. Zdôraznil, že Moskva rešpektuje zvyklosti iných štátov, ale sama s blahoželaním počká až do oficiálneho oznámenia výsledkov volieb prezidenta USA.

O zvolení demokrata Joea Bidena za prezidenta USA informovali koncom minulého týždňa najväčšie americké médiá. K úspechu vo voľbách gratulovali Bidenovi už viacerí štátnici zo zahraničia a za novozvoleného prezidenta ho považuje aj časť politikov Republikánskej strany, za ktorú kandidoval Donald Trump.

Víťazov volieb v jednotlivých štátoch americkej Únie pred dokončením sčítania počtu hlasov médiá vyhlasujú na základe štatistického spracovania čiastkových výsledkov. Tieto odhady nie sú oficiálne, ale majú značnú autoritu a vo väčšine prípadov sa zhodujú s konečným výsledkom sčítania hlasov, ktorý bude známy neskôr.

Viac o téme: VýsledkyGratuláciaRuskoVoľby v USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu