Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Voľby v USA: Twitter označil ako potenciálne zavádzajúce 300-tisíc príspevkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke, File)

WASHINGTON - Sociálna sieť Twitter vo štvrtok oznámila, že v priebehu dvoch týždňov označila za "potenciálne zavádzajúce" 300.000 príspevkov súvisiacich s americkými prezidentskými voľbami. Išlo o 0,2 percenta zo všetkých tvítov týkajúcich sa volieb v Spojených štátoch, píše agentúra AFP.

Upozornenia k sporným príspevkom pridával Twitter v období od 27. októbra až 11. novembra, čiže týždeň pred a týždeň po voľbách, ktoré sa konali 3. novembra. Ich víťazom sa stal demokrat Joe Biden, ktorý porazil úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa. Takmer polovica z tvítov dostala upozornenie počas prvých dní po voľbách, keď Trump ešte pred ukončením sčítania hlasov tvrdil, že sa stal víťazom a hlásal, že došlo k masívnym volebným podvodom.

Z 300.000 označených príspevkov bola k 456 pripojené upozornenie a používatelia ich nemohli zdieľať ani na ne odpovedať, uviedla na blogu Vijaya Gaddeová, ktorá ma na starosti oblasť práva a bezpečnosti. Podľa jej odhadov 74 percent ľudí, ktorí videli problematické tvíty, tak urobilo po tom, čo boli označené za zavádzajúce alebo k nim bola pripojené varovanie. Zdieľanie týchto príspevkov sa vďaka tomu znížilo asi o 29 percent.

Twitter počas volebného obdobia zverejnil na účtoch amerických užívateľov upozornenia, ktoré ľuďom pripomínali, že zverejnenie výsledkov volieb sa pravdepodobne oneskorí a že hlasovanie poštou je bezpečné a legitímne, dodala Gaddeová. Tieto príspevky mali 389 miliónov zhliadnutí.

Viac o téme: VoľbyPríspevkyUSATwitterZavádzajúce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu