Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Voľby v USA: Bidenovi k víťazstvu zagratulovala medzi poslednými aj Čína

Hovorca čínskeho rezortu diplomacie Wang Wen-pin
Hovorca čínskeho rezortu diplomacie Wang Wen-pin (Zdroj: TASR/AP)

PEKING - Čína v piatok zagratulovala k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách demokratovi Joeovi Bidenovi. Stalo sa tak až zhruba týždeň po tom, ako bol Biden vyhlásený za víťaza volieb americkými médiami. Informovala o tom agentúra AFP.

"Rešpektujeme rozhodnutie Američanov. Pánovi Bidenovi a pani (novozvolenej viceprezidentke Kamale) Harrisovej vyjadrujeme naše gratulácie," povedal na tlačovom brífingu hovorca čínskeho rezortu diplomacie Wang Wen-pin. Zároveň podľa agentúry AP zdôraznil, že výsledky amerických volieb musia byť ešte potvrdené na základe príslušných zákonov a postupov platných v Spojených štátoch.

Čína je jednou z posledných veľkých krajín, ktoré Bidenovi zablahoželali k víťazstvu, komentovala AP. Doteraz tak ešte neurobili podľa AFP napríklad Rusko či Mexiko. Čína už pred niekoľkými dňami v zdržanlivom vyjadrení uviedla len to, že "berie na vedomie", že za nového prezidenta bol zvolený Biden.

Počas úradovania Donalda Trumpa vládlo medzi Čínou a USA napätie, pre ktoré sú charakteristické rastúce spory v súvislosti s obchodnými vzťahmi, vývojom technológií a konkurenčným bojom o vplyv v Ázii a vo svete. Trump Čínu viní aj z toho, že nezabránila rozšíreniu pandémie COVID-19 do sveta a kritizuje ju za porušovanie ľudských práv a slobôd v autonómnych oblastiach Sin-ťiang a Hongkong. Trump v rámci predvolebnej kampane označil Čínu za najväčšiu hrozbu pre Spojené štáty a pre globálnu demokraciu.

Za víťaza prezidentských volieb z 3. novembra bol minulú sobotu americkými médiami vyhlásený demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v kľúčovom štáte Pensylvánia. Biden má na svojom konte už 290 hlasov voliteľov, zatiaľ čo Trump 217, uvádza CNN. Na víťazstvo je potrebných minimálne 270 voliteľských hlasov.

Donald Trump však odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

Viac o téme: VoľbyVýhraGratuláciaČínaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu