Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Francúzskych žurnalistov prepustia na kauciu

(Zdroj: SITA)

NIAMEY - Dvoch francúzskych novinárov, ktorým v Nigeri hrozil trest smrti za to, že robili rozhovor s tuarégskymi povstalcami na juhu Sahary, by mali prepustiť na kauciu a budú sa môcť vrátiť domov.

V piatok to uviedol ich právnik Moussa Coulibaly. Coulibaly povedal, že peniaze na kauciu musia medzi príbuznými a priateľmi vyzbierať do 13:00 SEČ. Ak zaplatia peniaze, môžu sa obaja vrátiť domov, ale prípad bude pokračovať. Francúzska mediálna organizácia Reportéri bez hraníc uviedla, že kauciu stanovili na 15 250 eur pre každého.

Viac ako 70 europoslancov v stredu podpísalo petíciu za prepustenie dvoch francúzskych novinárov. Pierra Creissona a Thomasa Dandoisa zadržali 17. decembra pre obvinenia z "ohrozovania bezpečnosti štátu", za ktoré môžu dostať až trest smrti. "Keďže Európsky parlament (EP) podporuje slobodu informácií, vyzývame úrady v Nigeri na zhovievavosť, ktorá by viedla k okamžitému prepusteniu" oboch novinárov, píše sa v petícii.

V utorok začalo predbežné vypočúvanie novinárov, ktorí pracujú pre francúzsko-nemecký televízny kanál Arte. Hoci dostali povolenie nakrúcať v centrálnej a južnej časti Nigeru pre účely reportáže o vtáčej chrípke, novinári odcestovali na sever krajiny, kde nakrútili rozhovor s tuarégskymi povstalcami z Nigerského ľudového hnutia za spravodlivosť (MNJ), uviedli úrady hlavného mesta Niamey. Novinári i televízna stanica Arte uznali, že stretnutie s povstalcami bolo porušením obmedzení pre médiá v západoafrickej krajine. Vláda považuje tuarégskych bojovníkov z oblasti južnej Sahary za banditov a obviňuje ich z prepojenia na pašerákov drog.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu