Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rakúsko schválilo balík protiteroristických opatrení, politický islam bude trestný čin

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

VIEDEŇ - Rakúska vláda schválila v stredu, týždeň po teroristickom útoku vo Viedni, rozsiahly balík protiteroristických opatrení, ktorý sa zameriava na boj proti "nábožensky motivovanému politickému extrémizmu (politickému islamu)". Informovala o tom agentúra APA.

Ako vyplýva z príslušného dokumentu schváleného vládou, plánované zmeny zahŕňajú elektronické monitorovanie osôb predstavujúcich nebezpečenstvo pre štát, ktoré boli prepustené z výkonu trestu, ako aj ich umiestnenie do "preventívnej väzby".

Medzi ďalšie body patrí možnosť odňať rakúske občianstvo ľuďom odsúdeným za terorizmus, odobratie vodičského preukazu, ako aj sprísnenie zákonov o zbraniach. "Nábožensky motivovaný politický extrémizmus (politický islam)" by sa mal navyše považovať za trestný čin.

Vláda takisto schválila pravidlá, podľa ktorých bude môcť v prípade teroristickej propagandy rýchlejšie zakročiť proti extrémistickým združeniam. Prepojiť sa majú aj kompetencie štátnych prokuratúr a súdov pre stíhanie podozrivých z terorizmu. Prvý legislatívny balík sa má dostať do medzirezortného pripomienkového konania začiatkom decembra.

Viac o téme: OpatreniaTerorizmusRakúskoPolitický islam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu