Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pompeo verí v hladkú zmenu administratívy: Tá ďalšia bude podľa neho druhá Trumpova, nie Bidenova

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok prisľúbil "hladký prechod" od administratívy k administratíve po prezidentských voľbách v USA, ale odmietol uznať víťazstvo Joea Bidena. A vyhlásil, že Donald Trump zostane pri moci. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Bude hladký prechod k druhej Trumpovej administratíve," povedal na tlačovej konferencii s občas podráždenou atmosférou Pompeo, keď sa ho novinári pýtali na kontakty s Bidenovým tímom. Svetoví lídri vrátane takmer všetkých spojencov USA už blahoželali Bidenovi, ktorý dosiahol nezdolateľné počty hlasov voliteľov v kľúčových štátoch, ako aj výrazný náskok v počte hlasov odovzdaných samotnými voličmi, píše AFP.

Trump však odmieta uznať porážku vo voľbách z 3. novembra a vyslovil nepodložené obvinenie, že došlo k masívnym volebným podvodom - žiadal aj prepočítanie hlasov a pohrozil právnymi krokmi. Na otázku, či Spojené štáty môžu stále súdiť svet a vydávať vyhlásenia vyzývajúce ostatné krajiny na spravodlivé voľby, Pompeo odpovedal, že táto otázka je "smiešna".

"Ministerstvo zo všetkých síl pracuje na tom, aby zaistilo, že voľby po celom svete budú bezpečné, slobodné a spravodlivé, a moji pracovníci riskujú svoje životy, aby sa postarali o to, že to tak prebehne," dodal Pompeo. Minister však podľa agentúry AP neskôr dodal, že jeho rezort je pripravený na každú eventualitu. Vyhlásil, že "svet si môže byť úplne istý", že ministerstvo zahraničných vecí je "dnes úspešné" a bude "naďalej úspešné s prezidentom, ktorý zasadne v úrade 20. januára minútu po poludní".

Viac o téme: VoľbyPrezidentUSADonald TrumpJoe BidenMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu