Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Erdogan blahoželal Bidenovi k víťazstvu: Vyzval ho na užšie turecko-americké vzťahy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok zablahoželal Joeovi Bidenovi k víťazstvu nad Donaldom Trumpom v amerických prezidentských voľbách a vyzval na užšie vzťahy medzi oboma spojencami zo Severoatlantickej aliancie (NATO). Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

"Gratulujem vám k volebnému úspechu a úprimne želám mier a blaho ľudu Spojených štátov," uviedol Erdogan vo vyhlásení zverejnenom jeho úradom. Turecký prezident zároveň vyzval na "silnú spoluprácu" medzi oboma stranami.

Víťazom amerických prezidentských volieb z 3. novembra sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol potrebnú hranicu 270 hlasov voliteľov a porazil tak svojho republikánskeho protikandidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Trumpa. Informovali o tom v sobotu 7. novembra americké médiá vrátane televíznej stanice CNN a tlačovej agentúry AP.

Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

Gratulovala aj Európa

Viacerí európski lídri sa v utorok telefonicky spojili s novozvoleným americkým prezidentom Joeom Bidenom, píše agentúra AFP. Biden dosiaľ hovoril s britským premiérom Borisom Johnsonom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a írskym premiérom Micheálom Martinom. Británia, Francúzsko a Nemecko sú traja najdôležitejší európski spojenci Spojených štátov.

Johnson s Bidenom hovorili o posilňovaní partnerstva medzi krajinami a spolupráci v oblasti spoločných záujmov - či už v oblasti klimatickej zmeny, presadzovania demokracie alebo riešenia pandémie koronavírusu. Johnson zároveň Bidena pozval na Konferenciu OSN o zmene klímy (COP26), ktorá sa uskutoční na budúci november v Glasgowe. Britský líder verí, že prezidenta uvidí aj na summite krajín G7, ktorý sa má v roku 2021 konať v Británii.

Úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zverejnil video, na ktorom Macron gratuluje Bidenovi a jeho viceprezidentskej kandidátke Kamale Harrisovej k víťazstvu. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa počas telefonátu s Bidenom zhodla na význame transatlantickej spolupráce v súvislosti s početnými globálnymi výzvami, uviedol hovorca nemeckej vlády.

Írsky premiér Micheál Martin hovoril s Bidenom o brexite a potrebe ochrany tzv. Veľkopiatkovej mierovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila dlhoročný krvavý konflikt v Severnom Írsku a ktorú Biden podľa vyhlásenia írskej vlády "plne podporuje".

Viac o téme: VoľbyUSATureckoRecep Tayyip ErdoganJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu