Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Väčšina opozičných strán v Maďarsku požaduje testovanie všetkých občanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Päť maďarských opozičných strán požaduje od vlády premiéra Viktora Orbána celoplošné bezplatné testovanie občanov Maďarska na prítomnosť nového druhu koronavírusu, informoval v pondelok spravodajský server szmo.hu.

"Je zrejmé, že Orbánov kabinet nie je schopný zastaviť šírenie koronavírusu a nedokáže si poradiť s touto krízou," tlmočil na tlačovej konferencii v Budapešti pred budovou parlamentu poslanec Demokratickej koalície (DK) stanovisko opozičných strán DK, Jobbik, Dialóg (Párbeszéd), Maďarská socialistická strana (MSZP) a ochranárskej strany LMP. Strana Momentum sa k tejto iniciatíve nepridala. Uvedené strany predložili parlamentu 11-bodový návrh uznesenia, v ktorom okrem plošného testovania "bez byrokratických prekážok" žiadajú okamžitú finančnú pomoc pre rodiny s deťmi a dôchodcov. Poslanec Jobbiku László Lukács zdôraznil, že najmenej každé dva týždne by bolo potrebné otestovať zdravotníkov a štát by mal robiť epidemiologické dohľadávanie kontaktov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ďalšími požiadavkami opozičných subjektov je stopercentný príplatok k mzdám zdravotníkov, dočasné poskytovanie zdravotnej služby aj osobám, ktoré si neplatia zdravotné poistenie, zavedenie základného príjmu počas epidemiologickej krízy, vytvorenie podmienok pre výkon práce z domu či vrátenie finančných zdrojov, ktoré kabinet zobral miestnym samosprávam, ako aj ich zvýšenie. Orbán v pondelok oznámil, že vláda zavádza od polnoci z utorka na stredu viaceré sprísnené protiepidemiologické opatrenia. Ich súčasťou je aj zákaz vychádzania od 20.00 do 05.00 h a úplný zákaz zhromažďovania.

Denný prírastok nákazy novým druhom koronavírusu v Maďarsku prekročil v pondelok hranicu 5000 a dosiahol 5162 potvrdených prípadov. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo za posledný deň 55 zväčša starších, chronicky chorých pacientov. Celkový počet obetí na životoch od vypuknutia pandémie v Maďarsku stúpol na 2493 a počet nakazených na 114.778.

Viac o téme: TestovanieMaďarskoViktor OrbánKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu