Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Orbán tvrdí, že maďarské zdravotníctvo epidémiu zvláda: Odborári si myslia opak

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BUDAPEŠŤ - Maďarské zdravotníctvo už teraz nezvláda epidémiu nového druhu koronavírusu, na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je už v súčasnosti nedostatok odborníkov. Povedala to vo štvrtok pre denník Népszava podpredsedníčka Nezávislých zdravotníckych odborov (FESZ) Adnrásné Bencsiková.

Odborárska líderka tak reagovala na tvrdenie premiéra Viktora Orbána a jeho strany Fidesz, že zdravotníctvo je na druhú vlnu epidémie dobre pripravené, nemôžu vzniknúť problémy a každý bude vyliečený. Orbán v utorok pri zdôvodnení sprísnených epidemiologických opatrení však podľa Bencsikovej tiež povedal, že bez týchto krokov vlády by bola iba 50-percentná šanca, že zdravotníctvo nápor vydrží.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Tento systém už teraz nezvláda epidémiu, lekári a sestry sú vyčerpané, mnoho zdravotníckych pracovníkov je infikovaných, preto vypadli zo zdravotnej starostlivosti. Na väčšine JIS je už teraz príliš málo odborníkov," dodala podpredsedníčka FESZ. Šéf úradu vlády Gergely Gulyás vo štvrtok na pravidelnej tlačovej konferencii vlády v Budapešti informoval, že v súčasnosti je kapacita JIS 4072 postelí, pričom na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 486 pacientov s ochorením COVID-19. Gulyás zdôraznil, že vláda v záujme zamedzenia šírenia koronavírusu a ochrany zdravia obyvateľstva prijíma potrebné opatrenia a domnieva sa, že sú dostatočné.

Viac o téme: ZdravotníctvoEpidémiaMaďarskoViktor OrbánKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu