Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bieloruskí protestujúci sa znovu zišli v uliciach: Opozícia sa obracia na Bidena

Protesty v Bielorusku pokračujú Zobraziť galériu (3)
Protesty v Bielorusku pokračujú (Zdroj: SITA/AP Photo)

MINSK - Protestujúci ľudia sa v nedeľu zhromaždili v Bielorusku na najnovšie kolo bezprecedentných, niekoľko týždňov trvajúcich demonštrácií proti autoritárskemu lídrovi Alexandrovi Lukanšenko. Opozičná líderka Sviatlana Cichanovská zároveň v exile vyjadrila nádej, že sa čoskoro stretne s novozvoleným americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Desaťtisíce ľudí vychádzajú do ulíc bieloruských miest každú nedeľu už tri mesiace a protestujú proti spornému znovuzvoleniu Lukašenka za prezidenta. Ten je pri moci už vyše dve desaťročia, pripomenula tlačová agentúra AFP. Lukašenkovi (66) odporcovia požadujú, aby odovzdal moc Cichanovskej, politickej začiatočníčke, ktorá v prezidentských voľbách 9. augusta kandidovala proti Lukašenkovi. Niekoľko tisíc ľudí sa zišlo v nedeľu na pochode v metropole Minsk, pričom ľudskoprávna organizácia Vjasna hlásila už vyše 120 zadržaných.

V Bielorusku protestovalo proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

V centre Minska boli rozmiestnené policajné dodávky a vodné delá. Novinár agentúry AFP v Minsku informoval, že v centre mesta bol zablokovaný prístup na mobilný internet. Tak ako v predchádzajúce týždne aj v nedeľu boli zatvorené niektoré stanice metra. Cichanovská (38) z exilu v Litve uviedla, že protesty budú pokračovať až "do víťazstva" a posledných 90 dní ukázalo úradom, že "stratili legitimitu a moc". "Režim sa nechce vzdať práva rozhodovať o tom, čo sa bude diať v našej krajine ďalej," napísala v nedeľu Cichanovská svojom účte na sociálnej sieti Telegram.

Cichanovská uviedla, že ona je skutočným víťazom prezidentských volieb, a získala aj podporu viacerých západných lídrov, ktorí odmietajú uznať oficiálne výsledky volieb. V sobotu zablahoželala Bidenovi k víťazstvu vo voľbách a uviedla, že dúfa v stretnutie s novozvoleným prezidentom. "Toto bola skutočná súťaž myšlienok, programov a tímov, na rozdiel od Bieloruska, kde sa hlasy odovzdané vo voľbách jednoducho ukradnú. V Spojených štátoch sa hlas každého voliča berie do úvahy," dodala Cichanovská.

Bieloruská opozičná líderka Sviatlana
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Napísala tiež, že verí, že Biden sa "čoskoro stretne so spravodlivo zvoleným prezidentom nového, slobodného Bieloruska". Demokrat Biden už skôr vyjadril podporu bieloruskej opozícii a sľúbil, že rozšíri sankcie proti Lukašenkovmu režimu. Lukašenko odmieta odstúpiť a opozícii sa nedarí donútiť ho k rezignácii.

Stovky zadržaných

Viac ako 400 demonštrantov zadržali na viacerých miestach v Bielorusku počas nedeľňajších protestov proti vláde úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra AFP.

Ľudskoprávne centrum Viasna hlásilo 404 zadržaných, uviedla agentúra Interfax. Medzi zadržanými sa údajne nachádza niekoľko bieloruských novinárov, olympijský desaťbojár Andrej Kravčenko a bývalá Miss Bieloruska Oľga Chižinková, informuje spravodajský portál TUT.by.

Viac o téme: ProtestyBieloruskoMinskJoe BidenSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu