Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

OSN a EÚ s jasnou požiadavkou: Chcú vyšetrenie zabitia 13-ročného chlapca v Predjordánsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

RAMALLÁH - Organizácia spojených národov a Európska únia žiadajú vyšetrenie smrti 13-ročného chlapca, ktorý v piatok prišiel o život v Predjordánsku v dôsledku izraelskej streľby. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Osobitný vyslanec OSN pre Blízky východ Nikolaj Mladenov v noci na sobotu na Twitteri vyjadril v súvislosti so zabitím chlapca "zdesenie". Izrael by podľa Mladenovových vyjadrení mal v spojitosti s týmto "šokujúcim a neprijateľným" incidentom začať "okamžité a nezávislé" vyšetrovanie. Vyšetrovanie prípadu v sobotu žiadala aj Európska únia, píše agentúra DPA. "Tento šokujúci incident musí byť okamžite a kompletne vyšetrený izraelskými úradmi s cieľom postaviť páchateľov pred spravodlivosť," uviedlo vo vyhlásení delegácie EÚ zodpovednej za záležitosti Palestíny.

Chlapca v piatok zasiahla streľba do brucha a neskôr zomrel v nemocnici, píše AP. Izraelská armáda použitie ostrej munície poprela. Na chlapcovom pohrebe sa v sobotu zišli stovky osôb a zároveň prepukli ozbrojené zrážky medzi izraelskými bezpečnostnými zložkami a Palestínčanmi. Desiatky ľudí v sobotu hádzali kamene na izraelských vojakov a podpaľovali pneumatiky. Izraelská armáda reagovala použitím slzotvorného plynu.

Na západnom brehu Jordánu často dochádza k zrážkam medzi mladými Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami, pripomína AP. Izrael obsadil západný breh Jordánu – Predjordánsko – spoločne s východným Jeruzalemom počas šesťdňovej vojny v roku 1967. Mnohí Palestínčania však trvajú na tom, že Predjordánsko musí byť súčasťou ich budúceho palestínskeho štátu.

Viac o téme: StreľbaVyšetrovanieOSNIzraelEurópska úniaPredjordánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu