Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Spojené arabské emiráty uvoľnili islamské zákony týkajúce sa osobnej slobody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettaimages.com)

ABÚ ZABÍ - Spojené arabské emiráty (SAE) oznámili v sobotu zmenu viacerých islamských zákonov, ktoré sa týkajú osobných slobôd. Tamojšia vláda tak najnovšie kriminalizovala tzv. vraždy zo cti či povolila nemanželským párom bývať v spoločnej domácnosti, píše agentúra AP s odvolaním sa na štátnu tlačovú agentúru WAM.

Spolužitie nemanželských párov bolo v SAE dlhodobo trestným činom. Napriek tomu ho úrady najmä v Dubaji, ktorý láka mnohých bohatých zahraničných investorov, len zriedkavo trestali. Reforma týchto zákonov má byť zameraná najmä na cudzincov, ktorí v počte obyvateľov výrazne prevyšujú občanov SAE, približuje AP.

K tzv. vraždám zo cti prichádza vtedy, ak muž napadne či zabije ženu alebo dievča zo svojej rodiny pre to, že svojou "promiskuitou či neusposlúchutím náboženských a kultúrnych" islamských noriem zahanbila až zneuctila celú jeho rodinu. Pred reformou muži za takéto činy zvyčajne neboli potrestaní, najnovšie však zákon zabezpečuje, že sa na tieto prípady súdy budú pozerať ako na akýkoľvek iný prípad napadnutia alebo zabitia.

SAE tiež uvoľnili obmedzenia spojené s nákupom a konzumáciou alkoholu pre osoby staršie ako 21 rokov. Napriek tomu, že alkoholické nápoje sú dlhodobo dostupné v prímorských mestách, kde sa nachádzajú luxusné rezorty, obyvatelia pred zavedením nového zákona potrebovali špeciálne povolenie na nákup, prepravu, ako aj možnosť skladovať alkoholické nápoje u seba doma.

Viac o téme: Spojené arabské emirátyOsobná slobodaIslamské zákony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu