Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nepokoje v Bielorusku pokračujú: Na protestoch proti Lukašenkovi zadržali vyše 300 ľudí

Na protestoch proti Lukašenkovi zadržali vyše 300 ľudí
Na protestoch proti Lukašenkovi zadržali vyše 300 ľudí (Zdroj: TASR/AP)

MINSK - Viac ako 300 ľudí zadržali bezpečnostné zložky počas nedeľňajších protestov proti zotrvaniu Alexandra Lukašenka v úrade prezidenta. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na bieloruské ministerstvo vnútra.

Ľudskoprávne centrum Viasna podľa agentúry Interfax informovalo, že zadržaných bolo 311 osôb, pričom najviac ľudí polícia zatkla v hlavnom meste Minsk. Podľa AFP ulicami Minska pochodovali desaťtisíce ľudí. Polícia použila varovné výstrely do vzduchu, objavili sa aj správy o nasadení zábleskových a ohlušujúcich granátov, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa informácie zverejnené na aplikácii Telegram a stránke TUT.by. Protesty sa podľa svetových agentúr konali aj v ďalších mestách. Bieloruské ministerstvo vnútra oznámilo, že v Minsku a jeho okolí bolo zadržaných približne 300 ľudí.

V Bielorusku od 9. augusta prebiehajú protesty proti falšovaniu výsledkov prezidentských volieb. Podľa oficiálnych údajov v nich so ziskom vyše 80 percent hlasov zvíťazil Alexandr Lukašenko, ktorý vedie krajinu od roku 1994, zatiaľ čo jeho súperka Sviatlana Cichanovská dostala desať percent hlasov. Cichanovská sa v súčasnosti nachádza v exile v Litve.

Viac o téme: ZadržaniePolícia BieloruskoAlexandr LukašenkoPretesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu