Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Výberová chronológia teroristických činov v Európe v roku 2020

Teroristický útok vo Viedni Zobraziť galériu (4)
Teroristický útok vo Viedni (Zdroj: SITA/AP Photo, Ronald Zak)

VIEDEŇ - Neďaleko synagógy v centre rakúskej metropoly Viedeň došlo v pondelok večer k streľbe. Do nemocníc bolo prevezených najmenej 15 zranených. Prinášame vám v tejto súvislosti výberovú chronológiu teroristicky a extrémisticky motivovaných skutkov v Európe počas roka 2020.

3. januára - Francúzsko: V parku v meste Villejuif vzdialenom sedem kilometrov južne od Paríža útočník zavraždil jednu osobu a dve ďalšie zranil, polícia ho smrteľne postrelila. Útok začali vyšetrovať prokurátori pre boj proti terorizmu.

2. februára - Británia: Najmenej dvoch zranených si vyžiadal incident súvisiaci s terorizmom, ku ktorému došlo vo štvrti Streatham v južnej časti Londýna. Polícia počas zásahu postrelila muža, ktorý bol neskôr vyhlásený za mŕtveho. Podozrivý muž mal na sebe falošnú samovražednú vestu.

20. februára - Nemecko: Strelec identifikovaný ako Tobias R. v dvoch baroch s vodnými fajkami v Hanau zastrelil v stredu večer deväť ľudí. Následne bol nájdený mŕtvy vo svojom byte spolu s ďalšou osobou. Ďalší piati ľudia boli ťažko zranení. Hanau sa nachádza v spolkovej krajine Hesensko.

Výberová chronológia teroristických činov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Andreas Arnold/dpa via AP)

4. apríla - Francúzsko: Dve obete na životoch a najmenej šesť zranených si vyžiadal útok nožom, ktorý sa odohral v obchodnom centre i na ulici v meste Romans-sur-Isere ležiacom na juhovýchode Francúzska. Muž bol obvinený z vraždy spojenej s teroristickým činom, konal sám, bez podpory teroristickej organizácie.

15. apríla - Francúzsko: Francúzski policajti zastrelili na jednom z parížskych predmestí muža pravdepodobne afganského pôvodu, ktorý ich ohrozoval nožom. Policajti spozorovali muža ozbrojeného dlhým nožom, najprv sa im vyhrážal a potom sa na nich vrhol.

21. júna - Británia: Traja ľudia prišli o život a traja utrpeli vážne zranenia pri útoku nožom, ku ktorému došlo v parku Forbury Gardens v centre juhoanglického mesta Reading. Zadržaný bol predpokladaný páchateľ, 25-ročný líbyjský uchádzač o azyl. Polícia vyhlásila útok za čin osamelého teroristu.

Traja ľudia prišli o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Steve Parsons/PA via AP)

25. septembra - Francúzsko: Muž ozbrojený sekáčikom na mäso neďaleko miesta, kde v minulosti sídlila redakcia satirického časopisu Charlie Hebdo, zaútočil a vážne zranil muža a ženu - zamestnancov televíznej produkčnej agentúry -, ktorých mylne považoval za členov redakcie tohto magazínu.

16. októbra - Francúzsko: Pri útoku neďaleko Paríža odrezal páchateľ priamo na ulici hlavu stredoškolskému učiteľovi dejepisu, ktorý pred časom vo svojej triede ukazoval karikatúry proroka Mohameda. Útočníka, 18-ročného mladíka čečenského pôvodu Abdoullakha Anzorova, polícia zabila.

29. októbra - Francúzsko: Traja ľudia vo štvrtok zomreli a viacerí utrpeli zranenia pri útoku nožom v Bazilike Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice. Páchateľom útoku je občan Tuniska, ktorý sa dostal do krajiny z Talianska. Pri čine vykrikoval "Alláhu akbar" (Boh je najväčší). Polícia ho po útoku postrelila a zadržala.

Na mieste zasahuje polícia.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: TerorizmusViedeňRakúskoEurópaVýberová chronológia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu