Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Portugalská vláda požiadala prezidenta o vyhlásenie núdzového stavu

Portugalská vláda požiadala prezidenta o vyhlásenie núdzového stavu
Portugalská vláda požiadala prezidenta o vyhlásenie núdzového stavu (Zdroj: TASR/AP)

LISABON - Portugalský premiér António Costa požiadal v pondelok prezidenta Marcela Rebela de Sousu, aby v krajine "preventívne" vyhlásil núdzový stav s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník El País.

Núdzový stav v Portugalsku platil už na jar, a to od 19. marca do 2. mája. Vláda môže stav núdze vyhlásiť na maximálne 15 dní, potom musí požiadať o predĺženie, píše agentúra Reuters. Vyhlásenie núdzového stavu, ktorý uľahčí vláde prijímanie mimoriadnych opatrení, musí ešte schváliť portugalský parlament.

Podľa premiéra ďalší núdzový stav v krajine potrvá dlhšie než 15 dní. Súvisiace reštrikcie však podľa neho nebudú tak rozsiahle ako na jar. Núdzový stav môže byť ešte posilnený zákazom nočného vychádzania.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Costa ešte v sobotu (31. októbra) oznámil, že Portugalsko od stredy 4. novembra zavedie čiastočný lockdown, ktorý postihne približne 70 percent z celkového počtu približne 10 miliónom obyvateľov krajiny. Portugalsko od začiatku pandémie zaznamenalo 144.341 prípadov nákazy a 2544 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19.

Viac o téme: ŽiadosťVyhlásenieNúdzový stavPortugalskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu