Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rusko skritizovalo Bidenov výrok o hrozbe Moskvy pre USA: Podnecuje nenávisť

Vladimír Putin, v pozadí Dmitrij Peskov
Vladimír Putin, v pozadí Dmitrij Peskov (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko skritizovalo v pondelok výrok kandidáta Demokratickej strany na prezidenta USA Joea Bidena o tom, že Moskva predstavuje najväčšiu hrozbu národnej bezpečnosti Spojených štátov. Podľa Kremľa takáto rétorika podnecuje "nenávisť voči Rusku," informuje agentúra Reuters.

"Absolútne nesúhlasíme. A môžeme len ľutovať, že sa takýmto spôsobom šíri absolútna nenávisť voči Ruskej federácii," povedal na margo Bidenovho výroku hovorca Kremľu Dmitrij Peskov počas konferenčného hovoru s novinármi. Biden označil v nedeľňajšom rozhovore pre televíznu stanicu CBS Rusko za najvážnejšiu globálnu hrozbu Washingtonu, pričom Čínu zase nazval najväčším súperom USA.

Ruský prezident Vladimir Putin avizoval, že s prezidentom USA bude spolupracovať aj naďalej, a to odhliadnuc od toho, ktorý z kandidátov voľby 3. novembra vyhrá. Bidenov výrok však označil za "ostrú protiruskú rétoriku".

Putin podporuje Trumpov prísľub zlepšiť vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou. V nedeľu však verejne nesúhlasil s tvrdením amerického prezidenta, že Joe Biden so svojím synom Hunterom sú zapletení do korupčných praktík na Ukrajine. Podnikanie Bidenovcov s ukrajinskou plynárenskou firmou pritom podľa vlastných slov nepovažuje za problém.

K naštrbeniu rusko-amerických vzťahov prišlo v roku 2014, kedy Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Biden v tom období zastával funkciu viceprezidenta vo vláde prezidenta Baracka Obamu.  Vzťahy medzi týmito krajinami sa neskôr opätovne zhoršili v nadväznosti na prezidentskú kampaň v roku 2016, keď americké tajné služby oznámili, že Rusko sa snažilo ovplyvniť výsledok prezidentských volieb v prospech súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Kremeľ toto obvinenie odmieta, rovnako ako aj tvrdenia o tom, že Moskva sa pokúša ovplyvniť aj priebeh a výsledok tohtoročných novembrových volieb prezidenta USA.

Viac o téme: KritikaVýrokRuskoKremeľJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu