Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Druhé kolo parlamentných volieb v Litve, očakáva sa zmena vlády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VILNIUS - V Litve sa dnes koná druhé kolo parlamentných volieb, ktorého víťaz bude musieť riešiť problémy súvisiace s čoraz väčšou krízou v zdravotníctve a s vysokou nezamestnanosťou spôsobenou koronavírusovou pandémiou, píše agentúra AP.

V najjužnejšej z pobaltských krajín vládla štyri roky stredoľavicová koalícia. Všeobecne sa však očakáva, že tieto voľby prinesú Litve zmenu jej vedenia. V prvom kole, ktoré sa konalo 11. októbra, skončili totiž so sľubným počtom hlasov aj stredopravicové politické subjekty. Víťazne vzišla z prvého kola opozičná konzervatívna stredopravá strana Vlastenecký zväz - Litovskí kresťanskí demokrati (TS-LKD), ktorá získala 24,8 percenta hlasov.

Vlastenecký zväz predbehol aj zoskupenie Litovská únia roľníkov a zelených (LVŽS), ktoré je lídrom koaličnej vlády premiéra Sauliusa Skvernelisa a dostalo 17,5 percenta hlasov. "Ak budú dnes konzervatívci úspešní, budú sa s veľkou pravdepodobnosťou pokúšať vytvoriť vládnu koalíciu s ďalšími dvoma stredopravicovými partnermi - Stranou slobody (LP) a Liberálnym hnutím (LRLS)," priblížil pre AP politológ z Vilniuskej univerzity Tomas Janeliunas. "Aj keď to bude len krehká väčšina," dodal.

Viac o téme: Parlamentné voľbyDruhé koloVilniusLitvaPravý stred
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu