Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Študenti divadelnej univerzity SZFE v Maďarsku protestovali pred ministerstvom

Protest v Budapešti
Protest v Budapešti (Zdroj: SITA/Marton Monus/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Študenti Univerzity divadelných a filmových umení (SZFE) v Budapešti, ktorí od 2. septembra školu blokujú a od vlády požadujú zaručenie jej autonómie, v pondelok protestovali pred budovou rezortu inovácií a technológií. Podľa spravodajského servera propeller.hu na demonštrácii čítali známi maďarskí herci podporné listy.

"Ministerstvo, ktoré je zriaďovateľom nadácie univerzity, už poldruha mesiaca neodpovedalo na naše požiadavky. V pondelok preto chceme ukázať, koľkí stoja na strane autonómneho vyššieho vzdelávania," napísali protestujúci poslucháči na Facebooku.

Autori viacerých podporných listov vyzvali kompetentné orgány, aby obnovili právomoci senátu univerzity a bola tiež obnovená plná autonómia školy. Šéf rezortu inovácií a technológií László Palkovics 11. septembra vyhlásil, že nevyhovie požiadavkám študentov a neodvolá vládou dosadených členov dozornej rady.

Maďarský parlament v júli schválil zmenu štruktúry Korvínovej univerzity a SZFE, ktoré sa tak dostali do vlastníctva nadácií. Na protest proti dosadeniu vládou vymenovanej dozornej rady nadácie SZFE odstúpilo celé vedenie univerzity. Kauza autonómie univerzity je pozorne sledovaná aj v zahraničí. Maďarská vláda odmieta obvinenia z pokusu o cenzúru slobody prejavu a tvrdí, že spravovanie niektorých univerzít dozornou radou v skutočnosti prispeje k odstráneniu štátneho vplyvu.

Viac o téme: ProtestŠtudentiBlokádaBudapšťDivadelná univerzita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu