Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Infikovanej sestričke (†29) nestihli pomôcť záchranári: FOTO Hrdinský čin jej otca

Rebecca M. Zobraziť galériu (3)
Rebecca M. (Zdroj: FB/Rebecca Mack)

NORTHUMBERLAND – Medzi obete nového koronavírusu v Británii patrí aj dvadsaťdeväťročná sestrička Rebecca Macková, ktorá skolabovala ešte pred príchodom záchranárov. Jej rodičia sa infikovali tiež, no covid-19 prekonali. Teraz pomáhajú ostatným. Mackovej otec je štedrý darca krvnej plazmy, ktorá môže pomôcť pacientom vyhrať boj s vírusom SARS-CoV-2, a jej matka pomáha deťom s rakovinou.

Britská zdravotná sestra Rebecca Macková (†29) od začiatku pandémie nového koronavírusu stála v prvej línii v boji proti covidu-19. Nákaza sa nevyhla ani jej. V apríli sa Mackovej prejavili príznaky typické pre koronavírus. Sestričku do domácej izolácie previezli jej rodičia Alan (62) a Marion. Tí sa infikovali tiež, pravdepodobne v aute.

Rodine po údere KORONAVÍRUSU ostali oči pre plač: FOTO Takmer všetci ochoreli a... smutný koniec!

Marion mala bezpríznakový priebeh, no Alan dopadol horšie - musel ležať a liečiť sa. Nemal ale tak ťažký priebeh ako Rebecca, ktorá si 8. apríla musela privolať sanitku. Dievčina nechala záchranárom otvorené dvere. Bohužiaľ, pred dojazdom sanitky skolabovala a záchranárom sa ju už nepodarilo oživiť.

Rebecca Macková (vpravo)
Zobraziť galériu (3)
Rebecca Macková (vpravo)  (Zdroj: FB/Rebecca Mack)

Z Alana sa po strate milovanej dcéry stal hrdina. Nenechal sa totiž zlomiť žiaľom a pomáha ostatným pacientom s ťažkým priebehom koronavírusu. „Nechcem, aby tie isté muky musel prežiť ktokoľvek ďalší,“ povedal muž, ktorý už ôsmykrát daroval krvnú plazmu. „Budem chodiť, dokým mám dosť protilátok,“ podotkol Alan. Podľa jeho slov jemu i Marion pomáha, keď môžu darovať krv a pomáhať charite. Marion po Rebeccinej smrti založila zbierku pre deti, ktoré trpia rakovinou. Spravila tak v dcérinom mene, keďže Rebecca v minulosti pôsobila na detskej onkológii. „Bola obetavá, zábavná i láskavá. Jej smrť nás zničila. Usilujeme sa z toho dostať s nejakým pozitívom, lebo Rebecca by si to tak priala. Pomáhať ostatným bolo jej životným cieľom,“ uviedla Marion na fundraisingovom portáli JustGiving.

Darcovia krvnej plazmy, ktorí prekonali koronavírusovú infekciu, môžu pomôcť iným pacientom s ťažkým priebehom covidu-19. Národná zdravotná služba (NHS) Spojeného kráľovstva na svojom webe uviedla, že ak má človek dostatok protilátok, krvnú plazmu môže darovať každé dva týždne. „Vaše telo plazmu spravidla nahradí za 24 až 48 hodín,“ píše NHS. Darca dokáže po odbere normálne fungovať, nesmie sa ale fyzicky namáhať a vykonávať riadenie ťažkých strojov. Niektorí darcovia môžu v deň odberu pociťovať točenie hlavy.

V Británii, ktorá má zhruba 67 miliónov obyvateľov, sa dovedna celkovo infikovalo 722.409. Na covid-19 tam zomrelo 43.646 z nich. Británia je najhoršie zasiahnutá európska krajina z hľadiska počtu obetí. Na druhom mieste je Taliansko.

Viac o téme: BritániaNákazaSmrťCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu