Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na vyhlásení prímeria, už sa obviňujú z jeho porušenia

Arménsky prezident Armen Sarkisjan Zobraziť galériu (5)
Arménsky prezident Armen Sarkisjan (Zdroj: TASR/PAN Photo/Davit Hakobyan via AP)

STEPANAKERT - Ministerstvá zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu uviedli, že po takmer troch týždňoch bojov o sporné územie Náhorného Karabachu vyhlásia "humanitárne prímerie" s platnosťou od polnoci miestneho času. Informovala o tom agentúra AFP.

Je to druhý pokus bojujúcich strán o vyhlásenie prímeria s cieľom upokojiť boje o Náhorný Karabach, ktoré trvajú takmer tri týždne a pri ktorých zahynuli stovky ľudí. "Arménska republika a Azerbajdžanská republika sa dohodli na humanitárnom prímerí od polnoci 18. októbra miestneho času," uviedlo v sobotu neskoro večer arménske ministerstvo zahraničia. Azerbajdžanské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo tento krok v rovnakom vyhlásení.

Oznámeniu predchádzal telefonát šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova s jeho partnermi z Arménska a Azerbajdžanu. Lavrov zdôraznil "potrebu dôsledného dodržiavania" dohody o prímerí dohodnutej v Moskve minulú sobotu (10. októbra), informovalo ministerstvo zahraničia. Ministri tiež potvrdili dôležitosť začatia "zásadných" rozhovorov na urovnanie konfliktu, informovalo moskovské ministerstvo.

Arménsko a Azerbajdžan sa 10. októbra v Moskve dohodli podpísaním zmluvy na ukončení bojov a na humanitárnom prímerí. Toto prímerie však žiadna zo strán nedodržiava. Tieto dve bývalé sovietske republiky na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Tento konflikt si vyžiadal asi 30.000 obetí na životoch. Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra a odvtedy si vyžiadali stovky zranených a desiatky obetí, mnohé aj z radov civilistov.

Porušenie prímeria

Arménsko v nedeľu obvinilo Azerbajdžan z porušenia humanitárneho prímeria, ktorého cieľom je upokojiť boje o Náhorný Karabach trvajúce takmer tri týždne. Informovala o tom agentúra AFP. Hovorkyňa arménskeho ministerstva obrany na Twitteri uviedla, že Azerbajdžan v nedeľu po polnoci, iba pár minút po tom, čo prímerie vstúpilo do platnosti, vypálil delostrelecké granáty a rakety. Reakcia Azerbajdžanu ešte nebola známa.

Arménsko a Azerbajdžan sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Arménsko a Azerbajdžan sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Viac o téme: PrímeriePorušenieVyhlásenieAzerbajdžanArménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu