Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvý prípad vo svete! Žena po druhej nákaze COVIDOM zomrela, v krvi nemala nijaké protilátky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

AMSTERDAM – Prípad seniorky (†89), ktorá po nákaze covidom-19 zomrela, je výnimočný. Ide totiž o prvú smrť vo svete spojenú s opätovným ochorením na koronavírus. Špecialisti zistili, že pacientka mala dve rôzne mutácie vírusu.

Dôchodkyňa z Holandska už raz koronavírusovú infekciu prekonala. Druhýkrát však boj s covidom-19 prehrala, a to zrejme aj kvôli diagnostikovanej rakovine kostnej drene. Hoci bol jej imunitný systém výrazne oslabený, lekárov znepokojuje jedna otázka. Ako dlho dokáže byť človek imúnny voči korornavírusu po tom, čo sa ním infikuje?

Vyliečený taxikár Robert opísal azda najhrozivejší zážitok v živote: Vedľa neho umrel pacient s koronavírusom

Stanica CNN uviedla, že medzi ženinou prvou a druhou nákazou koronavírusom uplynulo 59 dní. Sužovala ju horúčka, kašeľ a mala aj komplikácie s dýchaním. Na počiatku pandémie bola hospitalizovaná a nemocnicu po piatich dňoch opustila. Covidový test mala v tom čase negatívny a okrem únavy už podľa doktorov neprejavovala nijaké symptómy ochorenia.

Zhruba o dva mesiace neskôr začala s chemoterapiou. Po dvoch dňoch ju však znova trápili príznaky typické pre covid-19. Testy opäť potvrdili koronavírus. Zároveň sa ukázalo, že seniorka v krvi nemá nijaké protilátky, ktoré by deklarovali, že covidovú infekciu už raz porazila. O dva týždne pacientka umrela, pričom zdravotný stav sa jej prudko zhoršil na ôsmy deň po teste na "druhý" koronavírus.

Prvý prípad vo svete!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Experti porovnali vzorky covidových testov z oboch jej nákaz a zistili, že majú odlišnú genetickú štruktúru. To znamená, že žena mala dve rôzne mutácie koronavírusu. Je teda vylúčené, že sa infikovala len raz a následne s koronavírusom dva mesiace nevedomky bojovala. „S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o reinfekciu, než o dlhodobý priebeh infekcie,“ uvádza sa v správe k prípadu, ktorú vypracovali výskumníci v lekárskom centre univerzity v Maastrichte.

Holanďanka je prvým človekom, ktorý s covidom-19 bojoval dvakrát a ochoreniu podľahol. Nebola však jediná, kto sa koronavírusom infikoval opakovane.  

Viac o téme: NákazaCovid-19KoronavírusReinfekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu