Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Úrady na Pobreží Slonoviny zatkli opozičného prezidentského kandidáta: Odmietol výsledky volieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ABIDJAN - Úrady v africkom štáte Pobrežie Slonoviny zatkli opozičného prezidentského kandidáta Pascala Affiho N'Guessana, ktorý odmietol výsledky minulotýždňových volieb. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Volebná komisia v utorok 3. novembra oznámila, že úradujúci prezident Alassane Ouattara drvivou väčšinou získal tretie funkčné obdobie po tom, ako jeho dvaja hlavní súperi voľby bojkotovali. Prezidentské voľby v krajine sa konali 31. októbra. Opozícia sa snažila Ouattarovi zabrániť uchádzať sa o tretie obdobie vo funkcii, so svojimi právnymi krokmi však neuspela.

N'Guessan a ďalší opozičný kandidát počas volieb ľudí nabádali na občiansku neposlušnosť. Volebné výsledky odmietli a žiadali vytvorenie prechodnej vlády, píše AFP. Prokuratúra podľa AFP troch opozičných politikov obvinila v súvislosti so vzburou a terorizmom.

Ústavný súd v septembri rozhodol, že 78-ročný Ouattara sa môže uchádzať o opätovné zvolenie, hoci ústava povoľuje hlave štátu len dve funkčné obdobia. Zdôvodnil to tým, že po zmene ústavy v roku 2016 sa počítanie funkčných období začalo odznova. Pri ozbrojených zrážkach spojených s voľbami v Pobreží Slonoviny bolo od augusta zabitých najmenej 40 ľudí. Pri násilnostiach, ktoré táto krajina zažila po sporných voľbách v roku 2010, prišlo o život približne 3000 ľudí.

Viac o téme: Prezidentské voľbyZatknutiePobrežie SlonovinyAbidjanPascal Affiho N'Guessan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu