Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Bieloruská polícia sa vyhrážala použitím strelných zbraní voči protestujúcim

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo)

MINSK - Bieloruská polícia v pondelok pohrozila streľbou ostrými nábojmi do protestujúcich. Zdôvodnila to tým, že opoziční demonštranti proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi sa čoraz viac radikalizujú. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Policajti a vojaci neodídu z ulíc a v prípade potreby budú používať výzbroj na zvládnutie výtržností a smrtiace zbrane," napísalo ministerstvo vnútra vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram. Po spornom oficiálnom víťazstve Lukašenka nad opozičnou kandidátkou Sviatlanou Cichanovskou v prezidentských voľbách z 9. augusta, ktorá sa označila za skutočnú víťazku, vypukli v krajine pokojné protesty.

Polícia zatiaľ pripustila, že na rozohnanie protestujúcich ľudí používala iba výzbroj proti výtržnostiam ako vodné delá, gumové projektily a omračujúce granáty. V pondelkovom vyhlásení, ktoré cituje námestníka ministra vnútra Gennadija Kazakeviča, úrady prvýkrát pohrozili použitím strelných zbraní proti opozičným demonštrantom. Polícia poslala v nedeľu do ulíc metropoly Minsk vodné delá a použila aj omračujúce granáty a po celej krajine zadržala vyše 700 ľudí, informovalo ministerstvo.

Ministri zahraničných vecí Európskej únie sa v pondelok dohodli na uvalení sankcií na dlhoročného autoritárskeho prezidenta Lukašenka, keďže EÚ sa snaží zvýšiť tlak za tvrdé zásahy jeho režimu proti protestujúcim. EÚ už zaviedla cestovné zákazy a zmrazenie majetku 40 spojencov Lukašenka - dôvodom je zmanipulovanie augustových volieb, ktoré Lukašenkovi vrátili moc do rúk, a tiež organizovanie násilných zásahov proti masovým protestom. Únia doteraz Lukašenka netrestala, lebo dúfala, že ho presvedčí, aby sa zapojil do dialógu s opozičnými silami a spoločne vyriešili krízu.

Viac o téme: ZbraneProtestujúciVyhrážaniePolícia Bielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu