Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Arménske a azerbajdžanské sily sa navzájom obviňujú z porušovania prímeria

Vodca arménskej opozície Nikol Pašinian počas tlačovej konferencie v Jerevane
Vodca arménskej opozície Nikol Pašinian počas tlačovej konferencie v Jerevane (Zdroj: TASR/AP)

STEPANAKERT - Arménske a azerbajdžanské sily pokračovali v ostreľovaní pozícií druhej strany v oblasti Náhorného Karabachu, pričom sa navzájom obviňovali z porušenia humanitárneho prímeria spostredkovaného Ruskom.

Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, ktorej spravodajca v azerbajdžanskom meste Barda neďaleko frontovej línie počul v pondelok ráno zvuky ostreľovania. V karabašskej metropole Stepanakert zasa fotograf agentúry AFP začul zvuky ostreľovania zo smeru od karabašského mesta Hadrut.

Podľa agentúry TASS sa v pondelok ráno v Stepanakerte rozozvučali varovné sirény a v meste bolo počuť niekoľko výbuchov. Fakt, že dohoda o humanitárnom prímerí dosiahnutá v Moskve sa nedodržiava "v plnej miere", priznal v pondelok podľa agentúry TASS aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Vyjadril však nádej, že situácia sa zlepší po ďalších naplánovaných rokovaniach znepriatelených strán.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Konflikt si vyžiadal približne 30.000 obetí na životoch. Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra. Nové zrážky vyvolali obavy z vypuknutia úplnej vojny, do ktorej by mohli byť zatiahnuté aj regionálne veľmoci Turecko a Rusko.

Viac o téme: PrímerieAzerbajdžanArménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu