Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Putin a Erdogan vyzývajú na ukončenie bojov v Náhornom Karabachu

Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin
Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool )

MOSKVA - Ruský prezident Vladimír Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu telefonicky rokovali o konflikte v Náhornom Karabachu. Informáciu priniesla agentúra TASS.

Putin a Erdogan vyzvali na spoluprácu a ukončenie konfliktu v regióne. Odvolávali sa pritom na pokroky dosiahnuté v rámci Minskej skupiny, ktorá je jedným z orgánov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Obe strany podčiarkli dôležitosť humanitárneho prímeria medzi Arménskom a Azerbajdžanom, na ktorom sa krajiny dohodli podpísaním zmluvy o ukončení bojov 10. októbra v Moskve. Putin zároveň vyjadril veľké obavy nad účasťou blízkovýchodných militantov v ozbrojených konfliktoch v Náhornom Karabachu.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Tento konflikt si vyžiadal asi 30.000 obetí na životoch. Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra a odvtedy si vyžiadali stovky zranených a desiatky obetí, mnohé aj z radov civilistov.

Viac o téme: BojeUkončenieRokovanie Vladimír PutinRecep Tayyip ErdoganKarabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu