Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nová fínska premiérka na jeden deň: Marinovú nahradila 16-ročná tínedžerka

Post fínskej premiérky na jeden deň formálne zaujala 16-ročná tínedžerka Zobraziť galériu (3)
Post fínskej premiérky na jeden deň formálne zaujala 16-ročná tínedžerka (Zdroj: SITA/AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva )

HELSINKI - Post fínskej premiérky na jeden deň formálne zaujala 16-ročná tínedžerka. Stalo sa tak pri príležitosti Medzinárodného dňa dievčat, ktorý pripadá na 11. októbra a upriamuje pozornosť na rovnosť oboch pohlaví, informovala vo štvrtok agentúra AP.

Aava Murtoová z malej dediny Vaaksi ležiacej na juhu Fínska v stredu na jeden deň formálne nahradila 34-ročnú fínsku premiérku Sannu Marinovú. Témou tohtoročného Medzinárodného dňa dievčat, ktorý OSN zaviedla v roku 2011, je vplyv moderných technológii na rodovú rovnosť.

Post fínskej premiérky na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva )

"Pokiaľ dievčatá nebudú môcť používať a vyvíjať nové technológie, naše očakávania v oblasti rodovej rovnosti zostanú nenaplnené. Dievčatá majú v digitálnom svete tiež svoje miesto," vyhlásila Aava Murtoová, ktorá sa počas svojho jednodňového "úradovania" stretla s členmi fínskej vlády a poslancami parlamentu. Murtoová a Marinová vydali aj spoločné vyhlásenie, v ktorom okrem iného upozornili na problém virtuálneho obťažovania dievčat v online prostredí.

Post fínskej premiérky na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva )

Fínsko sa v oblasti ženských práv pravidelne umiestňuje na vrchole celosvetových štatistík. Marinová je hlavou stredo-ľavicovej vládnej koalície, ktorú tvorí päť strán, na čele ktorých stoja ženy. Úradu sa ujala v decembri 2019 ako vôbec najmladšia premiérka na svete.

Viac o téme: TínedžerkaPremiérkaFínskoSanna MarinováAava Murtoová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu