Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Demonštranti v Kirgizsku oslobodili väzneného exprezidenta: Nepokoje si vyžiadali obeť

Nepokoje v Kirgizsku si vyžiadali obeť Zobraziť galériu (3)
Nepokoje v Kirgizsku si vyžiadali obeť (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Voronin)

BIŠKEK - Protivládni demonštranti sa v kirgizskej metropole Biškek zmocnili budovy parlamentu a prezidentskej kancelárie. Informovali o tom miestne médiá, ktoré predtým priniesli správy o nepokojoch vyvolaných sporným výsledkom nedeľných parlamentných volieb.

Niektoré miestne médiá informovali, že demonštranti obsadili aj budovu úradu vlády. Podľa agentúr Interfax a TASS z vyšetrovacej väznice vyslobodili aj tam väzneného bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva. Na slobodu bol prepustený po rokovaniach medzi skupinou demonštrantov a vedením Štátneho výboru pre národnú bezpečnosť.

Atambajev stál na čele Kirgizska v rokoch 2011-17. Zadržali ho 8. augusta 2019 v jeho bydlisku v dedine Koj-Taš v Čujskej oblasti. Exprezidenta obvinili z použitia násilia na príslušníkoch polície, z organizovania masových nepokojov, zo zosnovania vraždy, pokusu o vraždu, brania rukojemníkov, ako aj z korupcie pri protiprávnom prepustení z väzenia "krstného otca" kirgizskej mafie Aziza Batukajeva z väzenia a ďalších trestných činov.

Exprezident v uplynulom období viackrát vyhlásil, že tieto obvinenia považuje za politické prenasledovanie. Adil Turdukuov, aktivista a Atambajevov spojenec, podľa agentúry AFP uviedol, že demonštranti oslobodili Atambajeva "bez použitia sily alebo použitia akýchkoľvek zbraní". Poznamenal, že predstavitelia štátnej bezpečnosti sa nepokúšali klásť odpor.

Nepokoje v Kirgizsku si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Voronin)

Tento útok na budovu vyšetrovacej väznice štátnej bezpečnosti nasledoval po hodinách potýčok medzi políciou a demonštrantmi po zhromaždení organizovanom v Biškeku stranami, ktoré po nedeľných voľbách nezískali kreslá v 120-člennom parlamente. Zdravotné úrady informovali, že pouličné potýčky si vyžiadali najmenej 120 zranených, pričom polovicu z nich tvoria príslušníci bezpečnostných zložiek.

Líder opozície a poslanec končiaceho parlamentu, Žanar Akajev, utrpel počas nepokojov zranenie nohy, keď ho zasiahol gumený projektil, uviedla jeho Spcialistická strana Ata-Meken. Ako pripomenula agentúra AFP, ide o jednu z niekoľkých vplyvných politických strán, ktoré v nedeľných voľbách nezískali poslanecké mandáty. V predbežnom sčítaní hlasov dominujú dve strany blízke prezidentovi Sooronbajovi Žeenbekovovi.

Žeenbekov v pondelok uviedol, že sa v utorok stretne so všetkými 16 stranami, ktoré kandidovali v parlamentných voľbách. Podľa pozorovateľov citovaných agentúrou AFP zo strany prezidenta ide o prejav snahy o zmiernenie napätia v krajine a na politickej scéne po voľbách.

Opozícia má v pláne vytvoriť novú vládu

Politické strany v Kirgizsku, ktoré neboli úspešné v nedeľných parlamentných voľbách, majú v pláne zostaviť novú vládu a vybrať jej predsedu, uviedol na zhromaždení prívržencov opozície v Biškeku vodca opozičnej Socialistickej strany Ata-Meken (Vlasť) Žanar Akajev. Informovala o tom v utorok agentúra Interfax.

Nepokoje v Kirgizsku si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Voronin)

"Namiesto súčasnej vlády vznikne nová - ľudová - a bude vymenovaný aj jej nový predseda," uviedol Akajev. Dodal, že "úlohou vlády a jej predsedu bude usporiadať nové voľby, ktoré budú spravodlivé a transparentné". Kandidát na poslanca za stranu Ata-Meken Tilek Toktogazijev zase vyzval, aby tri provládne strany - Birimdik (Jednota), Mekenim Kyrgyzstan (Kirgizsko - moja vlasť) a Kyrgyzstan - nemali mať možnosť dostať sa k moci, rovnako ako ani ich členovia do vládnych funkcií.

Situácia v Kirgizsku sa opäť vyostrila v pondelok po zverejnení výsledkov nedeľných parlamentných volieb. Nespokojní prívrženci neúspešných strán vyšli do ulíc, aby protestovali proti spôsobu a výsledkom hlasovania a žiadali nové voľby. Neskôr k tejto požiadavke pridali aj odstúpenie vedenia krajiny. Ministerstvo zdravotníctva v utorok ráno informovalo, že potýčky medzi demonštrantmi a zasahujúcou políciou si vyžiadali viac ako 590 zranených a podľa agentúry Interfax aj jednu obeť.

Kirgizská volebná komisia anulovala výsledky volieb

Kirgizská Ústredná volebná komisia v utorok anulovala výsledky nedeľňajších parlamentných volieb, ktoré v krajine vyvolali vlnu násilných protestov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na tlačovú agentúru Kirgizska.

"V súvislosti s početnými porušeniami práva počas hlasovania a predvolebného obdobia bolo na zasadnutí Ústrednej volebnej komisie rozhodnuté, že voľby sú neplatné," uviedla komisia pre agentúru TASS.

Správa prichádza len pár hodín po tom, ako kancelária prezidenta Sooronbaja Žeenbekova uviedla, že prezident "má situáciu pod kontrolou a je presvedčený, že všetky politické subjekty uprednostnia dobro krajiny pred vlastnými záujmami". Informovala o tom agentúra AFP.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ako nezávislý pozorovateľ uviedla, že v súvislosti s nedeľňajšími voľbami boli nahlásené nezrovnalosti vrátane "dôveryhodných obvinení z kupovania hlasov".

Viac o téme: NepokojeProtestyDemonštrácieKirgizsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu