Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Trump sa po hospitalizácii vrátil do Bieleho domu: Je infekčný, rúško si ale dal dole

Donald Trump sa po hospizalizácii vrátil do Bieleho domu Zobraziť galériu (3)
Donald Trump sa po hospizalizácii vrátil do Bieleho domu (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump (74) sa po hospitalizácii pre koronavírus SARS-CoV-2 vrátil v pondelok podvečer miestneho času do Bieleho domu. Informovala o tom televízia CNN.

Krátko pred svojím prepustením z vojenskej nemocnice Walter Reed Army Medical Center prezident Trump prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámil, že sa "čoskoro vráti" ku kampani pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 3. novembra. Televízia CNN i ďalšie televízne stanice Trumpov odchod z nemocnice vysielali v priamom prenose.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Trump - s rúškom na tvári - vyšiel najprv z budovy nemocnice a potom po schodoch zostúpil k vozidlu triedy SUV, ktoré ho odviezlo k vrtuľníku pripravenému na let k Bielemu domu, kde stroj americkej námornej pechoty pristál po krátkom lete.

Donald Trump sa po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Po vystúpení z vrtuľníka Trump bez pomoci vyšiel po vonkajšom schodišti. Pred vchodom do budovy si sňal rúško, chvíľu postál a pózoval pre fotografov, potom zasalutoval a vošiel do svojej rezidencie. Prezident USA pri odchode z nemocnice nemal žiadne vyhlásenie pre novinárov, povedal im len: "Ďakujem veľmi pekne". Niekoľkokrát bojovne zovrel v ruku v päsť alebo urobil gesto "palec hore".

Očakáva sa, že 74-ročný Trump bude pokračovať v zotavovaní v Bielom dome, kde sa o neho bude nepretržite starať tím lekárov a zdravotných sestier. Jeho lekár, Sean Conley, v pondelok novinárom povedal, že Trump je stále infekčný. K Trumpovmu návratu dochádza v okamihu, keď Biely dom ešte len zisťuje veľkosť ohniska nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý zistili už u tucta blízkych kontaktov prezidenta.

Biden kritizoval Trumpa za opätovné zľahčovanie koronavírusu

Demokratický kandidát prezidentských volieb v USA Joe Biden v noci na utorok kritizoval prezidenta USA Donalda Trumpa za jeho výrok, že Američania by sa nemali báť choroby COVID-19 a nenechať ju, aby ovládla ich životy. Trump to vyhlásil v situácii, keď on sám i jeho manželka Melania patria k nakazeným.

Podľa niektorých odhadov vyhral
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/ AP)

"Povedzte to 205.000 rodinám, ktoré (počas epidémie) o niekoho prišli," odkázal Trumpovi Biden. Obaja kandidáti sa minulú stredu stretli na jednom pódiu v televíznej debate. Ich duel sa odohral len dva dni pred tým, ako Trump oznámil, že mali s manželkou pozitívne výsledky testov na koronavírus nového typu. Následne si dal test urobil aj Biden s manželkou - ich testy však vyšli negatívne.

Agentúra AP dodala, že Biden v pondelok počas vystúpenia v Miami Trumpovi vyčítal, že bagatelizuje dôležitosť nosenia rúšok počas epidémie. "Dúfam, že prezident, ktorý si prešiel tým, čo prežil - a som rád, že podľa všetkého sa z toho dostane celkom dobre -, oznámi americkému národu poučenie, čo z toho plynie: že na rúškach záleží," uviedol Biden.

Viac o téme: HospitalizáciaDonald TrumpWashingtonBiely domKoronavírusSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu