Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS V Británii pre poruchu softvéru nevyhľadali kontakty tisícov infikovaných

Britký minister zdravotníctva Matt Hancock
Britký minister zdravotníctva Matt Hancock (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

LONDÝN - Britský minister zdravotníctva Matt Hancock viní zastaraný softvér z poruchy, v dôsledku ktorej sa takmer 16.000 prípadov nákazy novým koronavírusom nedostalo v uplynulých týždňoch do oficiálnych údajov o denných nárastoch počtu infikovaných. Priznal tiež, že porucha ovplyvnila snahu o vysledovanie kontaktov tisícov nakazených. Informovala o tom agentúra AFP.

Hancock uviedol, že "starší počítačový systém" Úradu pre verejné zdravie (PHE), ktorý spracovával laboratórne výsledky, spôsobil, že v hlásených počtoch denných prípadov chýbalo medzi 15. septembrom a 2. októbrom 15.841 prípadov. Porucha ale podľa neho neovplyvnila doručovanie výsledkov testov na ochorenie COVID-19 predmetným osobám a každý, kto mal pozitívny test, svoj výsledok obdržal.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Minister však pripustil, že chyba softvéru narušila prevádzku vládneho programu testovania a vyhľadávania kontaktov infikovaných, v dôsledku čoho sa tak zatiaľ podarilo vyhľadať iba približne polovicu kontaktov týchto prípadov. Podľa denníka The Guardian sa jedná o približne 50.000 potenciálne infikovaných ľudí, ktorých úrady nekontaktovali a nepovedali im, aby sa izolovali. "Tento incident sa nikdy nemal stať, ale kompetentní konali rýchlo a minimalizovali jeho dosah," povedal Hancock.

Podľa Jona Ashwortha z opozičnej Labouristickej strany ide o ďalší dôkaz nedostatočnej funkčnosti systému vyhľadávania kontaktov, o ktorom predseda vlády Boris Johnson tvrdil, že bude "najlepší na svete". "Tu nejde iba o totálny zmätok... toto ohrozuje životy," uviedol. Podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa sa novým koronavírusom v Spojenom kráľovstve doposiaľ nakazilo viac ako pol milióna ľudí a približne 42.000 tejto nákaze podľahlo.

Viac o téme: SoftvérBritániaKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu