Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Von der Leyenová a Boris Johnson v sobotu prehodnotia ďalšie kroky okolo brexitu

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP/Aaron Chown)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová bude mať v sobotu popoludní videokonferenčný hovor s britským premiérom Borisom Johnsonom. V piatok to na svojom účte na Twitteri potvrdil hovorca EK Eric Mamer.

Videorozhovor medzi Von der Leyenovou a Johnsonom sa podľa Mamera bude týkať "zhodnotenie rokovaní a diskusii o ďalších krokoch". Šéfka exekutívy EÚ vo štvrtok oznámila, že EÚ sa rozhodla podniknúť právne kroky voči Británii za porušenie vlani schválenej dohody o brexite. Ide o prvý krok v procese infringementu (porušenia povinností), lebo podľa stanoviska Európskej komisie porušuje britský zákon o vnútornom trhu niektoré ustanovenia vlaňajšej dohody o brexite.

Johnson ešte v septembri stanovil, že konečný termín rokovaní o budúcom partnerstve medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom musí byť 15. október - deň, keď sa šéfovia vlád a štátov EÚ stretávajú v Bruseli na jednom zo svojich pravidelných summitov. Britský ministerský predseda zároveň pohrozil, že ak tento termín dodržaný nebude, tak Británia rokovania opustí a po vypršaní prechodného obdobia, 31. decembra tohto roku, sa obe strany ocitnú bez vyrokovanej dohody o voľnom obchode. A to aj napriek tomu, že EÚ predstavuje pre Britániu najväčšieho ekonomického partnera.

Viac o téme: BritániaBoris JohnsonUrsula von der LeyenováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu