Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Európska lieková agentúra začala s predbežnou kontrolou vakcíny proti COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Európska lieková agentúra (EMA) začala s predbežnou kontrolou prvej vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvíja farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. EMA o tom informovala vo štvrtok na svojej webovej stránke.

EMA začala posudzovať prvé údaje o vakcíne, ktoré pochádzajú z laboratórnych štúdií. Tieto údaje však nestačia na preukázanie bezpečnosti a účinnosti vakcíny, keďže sa zatiaľ nepredložili všetky potrebné údaje. Predbežná revízia údajov je jedným z regulačných nástrojov, ktoré agentúra používa na urýchlenie hodnotenia sľubného lieku alebo vakcíny, ak je ohrozené verejné zdravie. EMA hodnotí údaje postupne z prebiehajúcich štúdií.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Za normálnych okolností musia byť všetky údaje o účinnosti, bezpečnosti a kvalite lieku a všetky požadované dokumenty predložené naraz spolu na začiatku hodnotenia spolu so žiadosťou o registráciu liekov. Výsledky prebiehajúcich rozsiahlych klinických štúdií, na ktorých sa zúčastňujú tisícky ľudí, budú k dispozícii v priebehu nasledujúcich týždňov a mesiacov.

Tieto výsledky poskytnú informácie aj o tom, ako účinná je vakcína pri ochrane ľudí pred chorobou COVID-19. Hodnotenie bude prebiehať, pokiaľ nebude k dispozícii dostatočné množstvo údajov, a spoločnosť si následne môže podať žiadosť o registráciu. V súčasnosti nie je možné odhadnúť celkový časový harmonogram hodnotenia. Tento proces však oproti bežnej registrácii trvá kratšie a použil sa aj pri posudzovaní lieku Veklury s účinnou látkou remdezivir.

Viac o téme: VakcínaPandémiaKontrola KoronavírusEurópska lieková agentúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu