Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Prvá predvolebná debata Trumpa a Bidena pritiahla viac ako 73 miliónov ľudí

Americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: TASR/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Prvú televíznu predvolebnú debatu amerického republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa a demokratického kandidáta Joea Bidena sledovalo približne 73,1 milióna ľudí, oznámila v stredu spoločnosť Nielsen. Je to obrovská sledovanosť, ale predstavuje aj prudký pokles oproti rekordu zaznamenanému v roku 2016. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Najvyššia sledovanosť bola medzi ľuďmi vo veku nad 55 rokov, rating dosiahol 42,7 percenta. Oproti tomu medzi mileniálmi (ľuďmi narodenými v rokoch 1981 – 1996) a príslušníkmi generácie Z (narodenými od polovice 90. rokov 20. storočia po prvé roky od roku 2000) bol rating 90-minútovej debaty iba 12 percent.

FOTO Prvá predvolebná debata
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Julio Cortez)

FOTO Prvá predvolebná debata
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Olivier Douliery/Pool vi AP)

V roku 2016 sledovalo prvú predvolebnú debatu Trumpa a demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej okolo 84 miliónov ľudí, odhadla spoločnosť Nielsen, ktorá sa zaoberá meraním sledovanosti. Tento údaj bol vyšší aj v porovnaní s rokom 2012, keď si debatu pozrelo približne 67 miliónov ľudí. Rating sa počíta z celkového počtu domácností, ktoré vlastnia televízny prijímač, ale zachytáva aj domácnosti napojené na určité internetové služby. Sú však aj iné spôsoby, ako debatu sledovať online, pripomenula agentúra DPA.

FOTO Prvá predvolebná debata
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Olivier Douliery/Pool vi AP)

Komisia sľubuje poriadok

Americká komisia organizujúca prezidentské predvolebné debaty v stredu oznámila, že pridá nové "nástroje na zachovanie poriadku" v nasledujúcich debatách. Zmeny sa rozhodla urobiť po prvej chaotickej debate z utorka večera medzi prezidentom Donaldom Trumpom a jeho demokratickým protikandidátom Joeom Bidenom, napísala tlačová agentúra AP. Uvažuje sa napríklad nad možnosťou vypnúť kandidátovi mikrofón. Počas prvej debaty Trump často prerušoval svojho súpera Bidena, ktorý neraz nemohol vôbec dokončiť vetu.

Moderátor debaty Chris Wallace z televízie Fox News niekoľkokrát Trumpa prosil, aby nechal Bidena rozprávať bez prerušovania a držal sa dohodnutého formátu otázok, ale márne. Biden bol z toho podráždený, nazval Trumpa "klaun" a v jednom momente povedal prezidentovi "Sklapni", pripomenula agentúra AFP. Moderátor Wallace priznal, že na taký zmätok nebol pripravený. "Nikdy sa mi ani nesnívalo, že sa to takto vymkne spod kontroly," povedal pre denník New York Times.

Nestranná komisia organizuje každú prezidentskú debatu pred voľbami už od roku 1988. Vo vyhlásení v stredu napísala, že prvá debata "jasne ukázala, že formátu najbližších debát treba dodať ďalšie nástroje, aby sa zabezpečil hladší priebeh diskusie na rôzne témy". Komisia doplnila, že "starostlivo zvažuje zmeny, ktoré prijme, a nové opatrenia oznámi v krátkom čase". Sú návrhy, aby moderátori mali právomoc dočasne vypnúť kandidátovi mikrofón. Wallace však poukázal na to, že on Trumpa vypol, ale prezident stále hlasno rozprával ďalej smerom k Bidenovi, ktorý stál blízko.

Viac o téme: VoľbyDonald TrumpJoe BidenPredvolebná debata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu