Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šok po zoznamovacom kurze pri českom jazere: KORONAVÍRUSOM sa infikovalo vyše sto vysokoškolákov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DOKSY - Adaptačných kurzov sa na začiatku septembra pri Máchovom jazere zúčastnili stovky študentov z rôznych univerzít. Výsledok? Covidom-19 sa infikovalo najmenej 116 ľudí. Dnes o tom informoval server iROZHLAS.cz. Organizovanie zoznamovacích kurzov pre stovky študentov z celej republiky je v čase koronavírusovej epidémie proti odporúčaniam hygienikov. Univerzity ale často nemajú s kurzami nič spoločné, pretože niektoré z nich podľa serveru organizuje občiansky spolok Seznamovák.

Máchovo jazero na začiatku septembra hostilo dva turnusy adaptačných kurzov. Každého z nich sa zúčastnilo približne sedem stoviek študentov z rôznych univerzít. „Hygienické stanice kvôli tomu vytrasovali už 116 infikovaných, v skutočnosti ich ale môže byť ešte viac,“ napísal iROZHLAS. Na väčšine podujatí či hier nenosili študenti rúška. Večer sa chodili zabávať do neďalekých Doks, kde je diskotéka a kemp Biely kameň.

KORONAVÍRUS Česko balansuje na nebezpečnej hranici: Aktuálna MAPA najhorších krajín v Európe, už sú druhí!

Kurzov sa zúčastnili študenti Univerzity Pardubice, vysokej školy Ambis, Technickej univerzity v Liberci, Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Univerzity Karlovej, Českého učení technického a Vysokej školy ekonomickej v Prahe. S podobným problémom sa podľa serveru stretli aj napríklad Univerzita Palackého v Olomouci alebo Masarykova univerzita v Brne.

Pokuty v Chorvátsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Organizátori kurzov tvrdia, že dbali na dodržiavanie hygienických predpisov. „Keď sme zistili prvé prípady nákazy, tak sme tých ľudí izolovali a poslali domov,“ uviedol organizátor kurzu pre Univerzitu Karlovu Michal Horký.

V Česku od začiatku septembra výrazne pribúdajú infikovaní, hospitalizovaných i vážne chorých pacientov s covidom-19. Štát znovu sprísnil opatrenia týkajúce sa nosenia rúšok, otváracej doby podnikov alebo hromadných akcií. Viaceré vysoké školy prešli v týchto dňoch na dištančnú výučbu - niektorým to nariadili hygienici kvôli zhoršenej epidemickej situácii, iné sa pre ňu rozhodli dobrovoľne.

Viac o téme: ČeskoNákazaŠtudentiCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu