Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Česko balansuje na nebezpečnej hranici: Aktuálna MAPA najhorších krajín v Európe, už sú druhí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, reprofoto ecdc.europa.eu)

PRAHA - Situácia v súvislosti s prebiehajúcou druhou vlnou pandémie nového koronavírusu v Európe nie je priaznivá, no ešte závažnejšie je zistenie, že situácia v susednom Česku sa skutočne vymyká kontrole. Vážnosť situácie potvrdzujú posledné čísla Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu ochorení (ECDC), ktoré hovoria o tom, že horšie od našich bratov je na tom už len Španielsko.

Údaje spolu s mapou a grafmi ECDC zverejnil na svojom webe. Nedeľné výsledky pre Česko sú stále v charakteristike vysokých čísel, keď zaznamenali 985 nových prípadov. Celkovo tam už evidujú takmer 50-tisíc prípadov infekcie. Česko je najmä v oblasti Prahy na mape zvýraznené už tmavohnedou farbou.

KORONAVÍRUS Česko balansuje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto ecdc.europa.eu)

Preskočili Francúzov

Česká republika sa ešte počas minulého týždňa nenachádzala na druhom mieste tabuľky, kde sa stále nachádzalo Francúzsko. Teraz však prišiel zlom. Úrad berie do úvahy medián novonakazených v prepočte na 100-tisíc obyvateľov krajiny za posledné dva týždne. U našich susedov sa tento medián dostal až na úroveň 198. Horšie je na tom už len Španielsko s úrovňou 300,5.

Slovensko je v tabuľke zvýraznené zelenou farbou s výsledkom 37,9.

KORONAVÍRUS Česko balansuje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto ecdc.europa.eu)

KORONAVÍRUS Česko balansuje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto ecdc.europa.eu)

Nie príliš ružový pondelok pre Česko

Česko zaznamenalo v nedeľu 985 nových prípadov nákazy koronavírusom, vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva zverejnených v noci na pondelok. V priebehu soboty potvrdili v ČR infekciu 2046 pacientom. V piatok evidovali v krajine 2111 prípadov po štvrtkovom rekordnom počte 3130 novoinfikovaných. Celkovo Česko potvrdilo 49.290 prípadov nákazy a 503 súvisiacich úmrtí. V nedeľu pribudla jedna obeť pandémie.

Okrem toho sa ešte v pondelok ráno vzdal funkcie aj český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. "Rozhodol som sa, že odstúpim z funkcie ministra zdravotníctva. Pánovi premiérovi som už svoju rezignáciu dal," uviedol Vojtěch. Ten už má aj náhradníka Český premiér Andrej Babiš v pondelok oznámil, že novým ministrom zdravotníctva sa stane vládny splnomocnenec pre vedu a výskum v zdravotníctve Roman Prymula. Informoval o tom spravodajský server ČT24.

Viac o téme: GrafŠpanielskoFrancúzskoEurópaČeská republikaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu