Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Desaťtisíce ľudí protestovali v thajskom Bangkoku proti vládnucemu režimu

Obyvatelia Thajska protestovali Zobraziť galériu (3)
Obyvatelia Thajska protestovali (Zdroj: SITA/AP Photo/Wason Wanichakorn)

BANGKOK - Desaťtisíce protivládnych demonštrantov sa v sobotu zhromaždili v thajskej metropole Bangkok, aby podporili požiadavky na nové voľby a reformu monarchie, informovali agentúra AP a DPA.

Organizátori očakávali účasť 50.000 ľudí; podľa odhadov AP ich tam v sobotu večer bolo okolo 20.000 a ďalší prichádzali. Vedúce osobnosti protestov žiadali reformy monarchie. Táto téma je v thajskej spoločnosti považovaná za tabu, pripomína DPA.

FOTO Desaťtisíce ľudí protestovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wason Wanichakorn)

Jeden z rečníkov na zhromaždení sa kriticky vyjadril v súvislosti s monarchiou. Thajsko je jednou z mála krajín, kde je v platnosti zákon 'lése majesté', ktorý postihuje urážky kráľovského majestátu, uvádza na svojej webovej stránke stanica BBC.

FOTO Desaťtisíce ľudí protestovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wason Wanichakorn)

Urážka panovníka a monarchie alebo ich zneváženie sú v Thajsku ťažkým zločinom, ktorý sa trestá až 15 rokmi väzenia. Demonštrácia pokračovala  aj po polnoci a na nedeľu sú naplánované ďalšie aktivity. Sobotňajšia demonštrácia je vyvrcholením takmer každodenných protestov po celej krajine, ktoré žiadajú odstúpenie vlády, na čele ktorej je premiér Prajut Čan-o-ča. Ústrednou súčasťou protestov je študentské hnutie, píše BBC.

Viac o téme: VládaProtestThajskoBangkok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu