Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Európsky parlament požaduje harmonizáciu testovania a prijímaných opatrení v EÚ

Európsky parlament
Európsky parlament (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Európsky parlament (EP) vo štvrtok prijal nelegislatívne uznesenie, v ktorom vyzýva členské štáty EÚ na harmonizáciu testovania na prítomnosť nového druhu koronavírusu, hodnotenia rizík a prijímaných opatrení v súvislosti s jeho šírením.

Za prijatie uznesenia hlasovalo 595 poslancov, 50 bolo proti a 41 sa zdržalo hlasovania. EP kritizoval členské štáty za to, že prijali rozdielne opatrenia v reakcii na nedávny nárast nákazy koronavírusom v EÚ a že sa nepoučili z prvej vlny pandémie, v dôsledku čoho opakujú svoje chyby zo začiatku koronakrízy.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Europoslanci preto v uznesení vyzvali členské štáty na prijatie jednotnej definície pozitívneho prípadu nákazy, úmrtia a vyliečenia z infekcie koronavírusom, vzájomné uznávanie výsledkov testov v každej krajine EÚ, skrátenie čakacej lehoty na výsledky testov, stanovenie jednotnej dĺžky trvania karantény, koordináciu cestovných obmedzení a diskusiu o čo najskoršom uvoľnení obmedzení na vnútorných hraniciach schengenského priestoru. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) by podľa EP malo pravidelne hodnotiť riziko šírenia koronavírusu a každý týždeň aktualizovať mapu rizika s použitím jednotného farebného označenia.

Uznesenie taktiež vyzýva Európsku komisiu na vytvorenie jednotného formulára na lokalizáciu cestujúcich. Aplikácie na sledovanie kontaktov by podľa parlamentu mohli fungovať jednotne na úrovni EÚ už v októbri, čím sa umožní vyhľadanie kontaktov v celej EÚ. Poslanci však zdôraznili, že takéto aplikácie musia fungovať v súlade s pravidlami EÚ o ochrane osobných údajov.

Viac o téme: OpatreniaTestovanieEurópsky parlamentEurópska úniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu