Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump verí v zdarný výsledok rokovaní: Zmluvu s Izraelom podpíše osem arabských štátov, aj veľkých

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump očakáva, že po Bahrajne a Spojených arabských emirátoch (SAE) normalizuje svoje vzťahy s Izraelom aj Saudská Arábia. Trump to podľa agentúry AFP uviedol po tom, ako na podpisovom akte na Južnom trávniku Bieleho domu spolu s predstaviteľmi Izraela a spomínaných dvoch arabských štátov podpísali prelomové zmluvy o normalizácii svojich vzťahov.

 Na otázku, či očakáva, že Saudská Arábia bude nasledovať tento príklad, Trump odpovedal kladne, pričom poznamenal, že už o tom "hovoril s kráľom Saudskej Arábie". Dodal, že k danému kroku dôjde "v pravý čas". Americký prezident si myslí, že zmluvy o normalizácii svojich vzťahov s Izraelom sa "veľmi skoro" chystá uzavrieť ďalších "sedem alebo osem alebo deväť" arabských štátov "vrátane veľkých".   

Dosiaľ poslednými arabskými krajinami, ktoré nadviazali diplomatické vzťahy s Izraelom, boli Egypt v roku 1979 a Jordánsko v roku 1994. SAE a Bahrajn sú pritom prvými krajinami Perzského zálivu, ktoré nadviazali oficiálne vzťahy s Izraelom, približuje agentúra DPA. Podľa agentúry AP je ich zbližovanie v súlade s ich spoločným odporom voči Iránu a jeho agresii v regióne. Kým signatári zmlúv Izraela so SAE a Bahrajnom tieto dokumenty vnímajú ako nástroj na ukončenie izraelsko-arabského konfliktu a dejinný zvrat, Palestínčania ich považujú za ranu od chrbta a zradu palestínskych záujmov a palestínskeho ľudu.

Aj preto sa v utorok na palestínskych územiach konali protesty proti dohodám podpísaným vo Washingtone.Desiatky propalestínskych aktivistov sa zišli i priamo pred Bielym domom vo Washingtone, aby vyjadrili svoj nesúhlas s podpísanými dokumentmi. Viacerí z prítomných sa vyjadrili, že vo voľbách prezidenta USA, ktoré sa budú konať 3. novembra, nedajú svoj hlas Trumpovi, lebo "v tejto krajine šíri nenávisť".

Viac o téme: Donald TrumpSaudská ArábiaBahrajnIzraelSAE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu