Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Americké štáty sú v pozore, blíži sa k nim hurikán Sally

Tropická búrka Sally sa blíži k pobrežiu USA
Tropická búrka Sally sa blíži k pobrežiu USA (Zdroj: SITA/NOAA via AP)

MIAMI - Hurikán Sally, ktorý pomaly smeruje k pobrežiu Spojených štátov, zosilnel a preradili ho do druhej z piatich kategórií. Na jeho príchod sa pripravujú americké štáty Alabama, Louisiana a Mississippi. Informovala o tom v noci na utorok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje amerického Národného centra pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami.

Hurikán sprevádzal naposledy vietor so stálou rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu, vyplýva z údajov NHC. Očakáva sa, že Sally dosiahne pobrežie USA v utorok neskoro večer alebo v stredu nadránom. Meteorológovia varujú pred silnými dažďami a záplavami.

Guvernér Louisiany John Edwards obyvateľov vyzval, aby sa na hurikán začali pripravovať okamžite. Louisianu koncom augusta zasiahol hurikán Laura, ktorý si vyžiadal šesť obetí a evakuáciu tisícok ľudí. Mnohí z nich sú ešte stále v evakuačných centrách.

Guvernéri štátov Albama a Mississippi vyhlásili núdzový stav. V Atlantickom oceáne v súčasnosti vyčíňa aj hurikán Paulette, ktorý v pondelok zasiahol súostrovie Bermudy. Výpadky elektrickej energie zasiahli až tretinu tamojších odberateľov, no vážne škody či obete na životoch nehlásili, píše agentúra AP.

Viac o téme: USAHurikán. Sally
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu