Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najhorší vplyv koronakrízy na chudobu ešte len nastane, hovorí odborník OSN

Koronavírus sa stále šíri
Koronavírus sa stále šíri (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

ŽENEVA - Odborník na chudobu pri Organizácii Spojených národov Olivier De Schutter v piatok varoval svetových lídrov Valného zhromaždenia OSN, že najhoršie účinky pandémie nového druhu koronavírusu na chudobu ešte len nastanú. Dodal, že vládne opatrenia na ochranu ľudí boli doposiaľ nedostatočné, informovala agentúra AP.

"Zavedené siete sociálneho zabezpečenia sú plné dier," uviedol Belgičan De Schutter, ktorého zvolila Rada OSN pre ľudské práva za mimoriadneho spravodajcu pre extrémnu chudobu a ľudské práva. "Súčasné opatrenia sú v podstate krátkodobé, financovanie je nedostatočné a mnoho ľudí nevyhnutne skončí na dne," pokračoval De Schutter.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Dodal, že ekonomický pokles, ktorý vo svete spôsobila pandémia, je najhorší od obdobia veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia. Do chudoby podľa neho môže upadnúť ďalších 176 miliónov ľudí, pričom ako hranicu chudoby uviedol denný príjem v hodnote 2,70 eur.

Aj napriek tomu, že sa vlády zaviazali pomôcť prostredníctvom sociálnych programov, tí najchudobnejší sú z nich často vynechaní, nakoľko nemajú digitálnu gramotnosť či prístup k internetu, povedal De Schutter. "Chudobné rodiny už využili všetky svoje rezervy a predali svoje aktíva. Najhorší vplyv tejto krízy na chudobu ešte len nastane," varoval. Valné zhromaždenie OSN zasadne 15. septembra.

Viac o téme: ChudobaVplyvOSNKoronavírusKoronakríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu