Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko hovorí o dezinformačnej kampani v súvislosti s údajnou otravou Navaľného

Alexej Navaľný.
Alexej Navaľný. (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Rusko v stredu uviedlo, že je proti nemu vedená "dezinformačná kampaň" v súvislosti s údajnou otravou opozičného lídra Alexeja Navaľného. Jej cieľom je podľa Kremľa zavedenie nových sankcií. Informovala o tom agentúra AFP.

"Prebiehajúca masívna dezinformačná kampaň cieli na vytvorenie sentimentu po sankciách a nemá nič spoločné s Navaľného zdravím alebo vyšetrením skutočných dôvodov jeho hospitalizácie," uvádza vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí.

Vyhlásenie je odpoveďou na výzvu skupiny G7, ktorá od Ruska žiada rýchlo vyšetriť údajné Navaľného otrávenie a potrestať vinníkov. Ruský rezort zahraničia takisto zopakoval, že Nemecko s ním odmieta zdieľať svoje zistenia.

"Neodôvodnené útoky na Rusko pokračujú," píše sa vo vyhlásení. Ministri krajín skupiny G7 vo svojej výzve uviedli, že Nemecko im potvrdilo otravu Navaľného, ktorý je jedným z najväčších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina.

"My, ministri zahraničných vecí skupiny G7, vyzývame Rusko, aby urýchlene a v plnej miere zabezpečilo transparentnosť v otázke vyvodenia zodpovednosti za tento útok a vzhľadom na ruské záväzky podľa dohovoru o zákaze chemických zbraní postavilo páchateľov pred súd," píše sa v stanovisku.

Navaľnyj je momentálne hospitalizovaný v súkromnej nemocnici Charité v Berlíne. Do hlavného mesta Nemecka ho previezli letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. V Omsku ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu do Moskvy prišlo nevoľno.

Podľa Nemecka bol Navaľnyj otrávení látkou zo skupiny novičok. Dlhoročného kritika Kremľa Navaľného lekári v pondelok prebudili z umelého spánku po tom, čo sa jeho stav zlepšil. Lekári ho postupne odpájajú od pľúcnej ventilácie. 

Viac o téme: OtrávenieRuskoAlexej Navaľný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu